Съдът остави в ареста петимата руски шпиони

09:15, 22 мар 21 25 3955 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Рано тази сутрин съдът остави за постоянно в ареста и петимата задържани за шпионаж в полза на Москва. Заседанието продължи до 5.00 часа тази сутрин.

Според обвинението „има достатъчно събрани доказателства“ срещу т.н. „резидент“ - Иван Илиев, бивш ръководител във Военното разузнаване, неговия бивш колега и настоящ директор на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров, заместник-директора на дирекцията за бюджета и разходите на армията в Министерството на отбраната - полковник Петър Петров и двама действащи служители на военното разузнаване.

Шпионската афера: Полковник от военното министерство остава в ареста

Над 4 часа са били необходими на адвокатите, за да прочетат материалите и събраните срещу клиентите им доказателства. Командировани бяха военни прокурори от цялата страна, за да могат да се гледат мерките, тъй като съставите на военните прокуратури и военните съдилища са силно ограничени, предаде БГНЕС. 

При обиски в кабинета и дома на полковник Петър Петров са намерени документи с поверителен гриф на НАТО, съобщи БНТ, като се позовава на свои източници. Петров е награждаван от министъра на отбраната. Той е на този пост от пролетта на 2017 г. Адвокатът му коментира, че решението на съда не е обосновано и ще го обжалва.

Резултатите от заседанието коментира и главният прокурор Иван Гешев в своя профил в Twitter.

Малкото останали военни прокурори и следователи работят без сън от сряда. В защита на националната сигурност на България! Уважение и благодарност“, написа той. По-късно обвиител №1 добави и че това е поредната реформа“, която е почти закрита от военното правосъдие. „Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа, до 05.00 часа тази сутрин. България може да се гордее с тези магистрати“, допълни Иван Гешев.

Бивш кадър на „Военно разузнаване“ ръководил група руски шпиони у нас

Припомняме, че в петък от прокуратурата обявиха, че са задържани действащ и бивши служители в службата за военно разузнаване, настоящ висш служител в администрацията на българския парламент, който ръководи секретното деловодство, както и жена с българско и руско гражданство. Единият от шестимата задържани за шпионския скандал бе пуснат на свобода под парична гаранция, след като му е повдигнато обвинение. Той е дал показания и е направил самопризнания за дейността на групата.

Ръководителят на групата е изградил нелегална агентурна мрежа, като е вербувал лица с достъп до класифицирана информация за България, НАТО и ЕС, която е държавна тайна. Групата е предоставяла на служител в руското посолство секретна информация от военен и високо-технологичен характер. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама