Шпионската афера: И двама руски дипломати са замесени

16:00, 22 мар 21 25 4284 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Двама граждани на Руската федерация извършват несъвместима с дипломатическите отношения разузнавателна дейност у нас – за това главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от прокуратурата. 

По сигнал на ДАНС са образувани досъдебни производства за шпионаж. В хода на разследванията е установено, че двамата руснаци са с дипломатически имунитет.

Мигновенно Министерството на външните работи обяви двамата руски дипломати за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание е връчена на заместник-ръководителя на руското посолство, съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Междувременно от посолството на Русия в България излязоха с позиция, в която посочват, че „този пореден безосновалелен демарш на българските власти няма да допринесе за по-нататъшното изграждане на конструктивен руско-български диалог“. Руската страна си запазва право за ответни мерки, посочват още оттам. 

НАТО също следи шпионския скандал у нас. „Следим българското разследване срещу предполагаемата руска шпионска мрежа. Ние изцяло подкрепяме работата на нашия съюзник България срещу незаконни руски действия на българска територия“, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в навечерието на срещата на външните министри от НАТО, която ще се проведе утре и в сряда в Брюксел.

Според него през последните години Русия прави опити да се меси в демократичните процеси на страните от НАТО и се опитва подкопава доверието в демократичните институции и в изборите, съобщи БНТ.

В Twitter Столтенберг съобщи, че е разговарял с премиера Борисов и сред обсъжданите теми са били отношенията с Русия.

Утре министрите на външните работи в НАТО ще обсъждат отношенията с Русия, които по думите на Столтенберг са трудни. На срещата ще присъства и новият американски държавен секретар Антъни Блинкън.

Бивш кадър на „Военно разузнаване“ ръководил група руски шпиони у нас

Припомняме, че в петък от прокуратурата обявиха, че са задържани действащ и бивши служители в службата за военно разузнаване, настоящ висш служител в администрацията на българския парламент, който ръководи секретното деловодство, както и жена с българско и руско гражданство. Единият от шестимата задържани за шпионския скандал бе пуснат на свобода под парична гаранция, след като му е повдигнато обвинение. Той е дал показания и е направил самопризнания за дейността на групата. Рано тази сутрин съдът остави за постоянно в ареста и петимата задържани за шпионаж.

Ръководителят на групата е изградил нелегална агентурна мрежа, като е вербувал лица с достъп до класифицирана информация за България, НАТО и ЕС, която е държавна тайна. Групата е предоставяла на служител в руското посолство секретна информация от военен и високо-технологичен характер. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Български офицер 17:47, 22 мар 21

Публичен РАЗСТРЕЛ за Руските мекерета.....!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама