Къде е изчезнала водата от Марс?

18:20, 22 мар 21 / Любопитно 25 1974 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Апаратът „Марс Експрес“ на Европейската космическа агенция дава отговори на въпроса къде е изчезнала водата от Марс - планетата, на която се предполага, че е имало много вода, а сега са останали само малки количества в атмосферата й, съобщи Европейската космическа агенция.

Изчезването на водата от Червената планета и преминаването ѝ в космоса е било ускорено от прашни бури и разстоянието на планетата до Слънцето, като не е изключено част от водата да е запазена под повърхността на планетата.

Две нови изследвания под ръководството на Анна Фьодорова от института за изследване на космоса в руската Академия на науките и Жан-Ив Шофре, хвърлят светлина върху това как водата преминава през атмосферата на Марс и я напуска. Те разкриват, че този процес се повлиява от разстоянието до Слънцето и промените в климата и времето на планетата , включително от мащабните прашни бури, които са често явление там, пише БТА.

„Атмосферата е връзката между повърхността и космоса и затова има много какво да ни каже по въпроса как Марс е загубил изобилието си от вода.Изследвахме изпаряването на водата в атсомферата от повърхността до височина от сто километра в течение на осем марсиански години“, казва Анна Фьодорова.

Тя и колегите ѝ установяват, че водните изпарения остават на височина под 60 км, когато Марс е далеч от Слънцето, но се почакват до 90 км височина, когато планетата е най-близо до Слънцето. Разстоянието между него и Червената планета варира от 207 милиона км до 249 милиона км при пълната орбита.

Марс в 360 градуса: Първа панорамна снимка от червената планета

По-високите температури и по-интензивната циркулация в атмосферата при близост до Слънцето пречат на водата да замръзва на определена височина. Тогава по-горните атмосферни слоеве се овлажняват и насищат с вода и това обяснява защо темповете на изпарение на водата през лятото се ускоряват, водата се изкачва по-нагоре в атмосферата и изчезва в космоса, поясни руската специалистка. Когато на планетата има глобални бури, горните слоеве на атмосферата се овлажняват още повече, а вода има до височина около 80 км.

Благодарение на наблюденията на Марс Експрес имахме възможност да анализираме последните две глобални бури - през 2007 г. и 2008 г. и да сравним данните с годините без бури, за да установим как бурите влияят върху изпаряването на водата от повърхността на Марс, каза Фьодорова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама