МЗ: България не е на първо, а на десето място по смъртност в Европа

17:10, 23 мар 21 25 2911 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България е на десето място по показателя - починали лица с потвърден COVID-19 на 100 000 души население. Преди страната ни се нареждат Сан Марино, Чехия, Белгия, Черна гора, Словения, Великобритания, Унгария, Босна и Херцеговина и Италия. Страната ни се нарежда на 14-то място – с 4% смъртност при потвърдените случаи на COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването, като се позовават на данни от анализа на университета „Джонс Хопкинс“. 

Снимка: Скриншот от сайта на университета „Джонс Хопкинс“

По-рано днес bTV публикува информация, според която България е на първо място в Европа и на второ в света по смъртност от коронавирус, позовавайки се на същите данни, които показват процента на починали от официално регистрираните заразени с коронавирус от началото на пандемията.

Коронавирусът у нас: Щабът обяви, че ситуацията е под контрол

Според статистиката, която те изложиха, 9% от хората с коронавирус в Мексико умират, а второ място в света по този критерий заема България с 4% починали от заразените. 

Снимка: Pixabay

Смъртността е висока в България заради разлика в броя на тестовете

По-рано здравният министър Костадин Ангелов обясни високото ниво на смъртността в България от COVID-19 с разликата в броя на тестовете. Той не отрече, че броят на тежките случаи расте, но подчерта, че здравната система се справя.

„Сравняваме България с държави, които имат много повече тестове, които са направени. Ако тестовете са пропорционално на другите държави, с които се сравняваме, ние няма да бъдем на това място по смъртност“, каза Ангелов, като обясни, че така според него съотношението заразени-починали би било различно. 

Той уточни, че дори при данните ни в момента, системата удържа на натиска. „Вие виждате, че хоспитализираните са повече при втората криза. Системата удържа на този натиск и ще направим цялата организация така, че да издържим и да не сме като държави като Гърция или други, в които да искаме помощ, особено по отношение на реанимация“, добави той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама