Уволниха балетист, излязал с медицинска маска на сцената

10:20, 24 мар 21 / Култура 25 3403 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Станислав Стефанов, балетист в Националния музикален театър, излязъл с медицинска маска на сцената в средата на ноември, за да се предпази докато работи по време на спектакъла „Цигулар на покрива”. Това обаче не се е приело добре от театъра и се е наложило да дава писмени обяснения пред ръководството, последвала е и бурна реакция от страна на директора.

Три месеца по-късно се оказва, че договорът на Станислав е прекратен с мотив „престой” по време на пандемия, въпреки че сценичните артисти на държавна работа са с подсигурени заплати до октомври 2021 г. Като причина се посочва спирането на работа на колектива за повече от 15 дни.

Първият Фестивал на авторския театър се отлага за лятото на 2021 г.

„До генералната репетиция всички бяхме с маски. Докато не дойде моментът за спектакъл. Зад кулисите изведнъж забелязах, че много хора - всички, бяха без маски. Отговорността ми към себе си, към семейството, към обществото, ме подкани да изляза с маска на сцената”, обясни Станислав в ефира на Нова телевизия. 

ЕПА/БГНЕС / Снимката е илюстративна

Според директора на Националния музикален театър Марияна Арсенова артистите могат да излизат с маски, но само когато това не нарушава общата визия на спектакъла. „По време на един спектакъл, чието действие е свързано с началото на миналото столетие, въпросният господин е излязъл с бяла медицинска маска. За всеки един от спектаклите имаме грижата да направим такива маски, че те да не се различават по художествена визия от костюмите, които са в спектакъла”, посочи преди три месеца тя в ефира на медията. 

„Няма мотиви защо конкретно аз. Независимо, че съм от артистите, които са най-ангажирани в спектаклите на театъра”, каза Стефанов.

Музикантите на свободна практика поискаха помощ от държавата

Защо това се е случило недоумява и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Той напомня, че с постановление на Министерския съвет заплатите на сценичните артисти на държавна работа са подсигурени. Целта - да се съхрани секторът и да се запази числеността на колективите. Освен това, отбелязва Христо Мутафчиев, Станислав е и синдикален председател.

Точно в този момент, в който затваряш, ти да решиш да оптимизираш състава и да освобождаваш хора, които работят, го намирам леко за цинично като оправдание. Мисля, че там нещата ескалират на база някакви личностни взаимоотношения”, смята Мутафчиев.

От Музикалния театър отказаха коментар по случая с мотив, че казусът бил от трудовоправен характер. От Министерство на културата са обяснили, че сигналът е предаден за проверка на Инспектората на министерството. Резултатите от нея се очакват в рамките на месец.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 До редакторката 23:29, 26 мар 21

Разпитайте малко из музикалния театър.
Това балетистче, подкрепяно от същата директорка, която днес го уволнява, преди известно време спретна интрига с лъжи и измислици против свой колега от музикалния и го съди с години за сексуален тормоз. Успя да го осъди и му взе бая пари. Това е много гнусно момче, гадно и злобно... Не е случайно, че почти никой от колегите му не го защитава в момента... На всички им е писнало от номерата му. Изгонен е и от операта отново заради вечните му интриги и претенции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама