България последна по усвояване на средства от инструмента SURE

14:23, 24 мар 21 / Политика 25 3245 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От КНСБ оповестиха, че България е на последно място по усвояване на средства от инструмента SURE на Европейския съюз за подкрепа на заетостта в условията на пандемията. От синдиката цитират последните данни на Европейската комисия, че страната  е усвоила 500 млн. евро. За сравнение съседна Румъния е усвоила  4 млрд. евро.

По линия на SURE се предоставя финансова помощ под формата на заеми, които се отпускат от ЕС на държавите членки при благоприятни условия. Общо раздадените средства са малко над 90 млрд. евро. Това означава, че 500-те млн. евро, от които България се възползвала, са едва 0,55 процента от сумата, коментира икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов, цитиран от БНР.

Дават още 52 млн. лв. за родителите, останали с децата си вкъщи

Колкото и пари да теглим по SURЕ, ако успеем да ги защитим, те няма да ни навредят на дефицита, който и без това е рекордно нисък на фона на останалите държави“, посочи той и подчерта, че средствата е можело да се използват за допълнителен буфер за реализирането на повече реформи и по-голяма подкрепа за бизнеса и хората.

От КНСБ припомниха, че разходите за социално-икономически мерки са най-малко като дял от БВП спрямо другите страни - 6,7% при средно за ЕС около 14 процента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама