Поглед назад: Петър Берон - учен от европейски мащаб

08:30, 26 мар 21 / Поглед назад 25 3597 Шрифт:
Станислав Бояджиев

Не са известни нито датата, нито дори годината на раждане на Петър Берон, но се знае точната дата на убийството на този наш прочут възрожденец - 21 март 1871 г. Удушен е в дома си в Крайова (Румъния) от двама, заловени по-късно, престъпници. Известни са и имената им - Йон Калин и Ники Табаку. Осъдени са на каторга. Предполага се, че убийството е поръчано от единия от изпълнителите на завещанието на тогава вече възрастен (над седемдесет годишен) и много богат българин. Няма съмнение, че не друго, а парите са основен мотив за престъплението.
 
Обратно на представите ни за учен на достолепна възраст, седнал зад бюро, за да напише учебник, то прочутият в нашата история "Рибен буквар" е готов, когато Петър Берон е едва 24-годишен. Текстът на изданието е по-скоро под формата на малка енциклопедия и не отговаря на съвременните представи за учебник. Разбира се, на корицата е изписано: "Буквар с различни поучения", а наименованието "рибен" се популяризира още през Възраждането, заради изобразените в края на книжното тяло делфин и кит. Забавното в случая е, че това са бозайници, а не риби. Букварът е в помощ на обучаващите се тогава по модерния  за времето си Бел-Ланкастърски, или взаимоучителен метод. Същественото при него е, че по-големите  учат по-малките. Преди години това е било начин да се образоват широки слоеве от населението, защото е съществувал недостиг на учители. В наши дни това се нарича учене чрез преподаване. Останало е като практика само във висшите училища, където докторантите учат по-младите студенти и им предават знанията си.
 
Петър Берон е роден в Котел, в многодетно семейство (с пет момчета и едно момиче) на заможен абаджия. Първоначално учи в местното килийно училище, но се налага да прекъсне, защото семейството му се оказва без средства след една от опустошителните руско-турските войни в началото на XIX в. Става чирак на майстор абаджия във Варна. Събира пари и през 1817 г. се озовава в Букурещ като прилежен ученик в гръцко училище цели три години. Още докато учи започва да печели като дава частни уроци. Това е и времето, когато се запознава с учебното помагало на гръцкия педагог Дарварис, което служи като модел за написването на "Рибния буквар".

Снимка: Уикипедия/ Портрет от Николай Павлович

Не е сигурно дали Берон е участвал в заверата на Сава Бинбаши през 1821 г., чиято цел била въстание и освобождаване на всички балкански народи от османската власт. Въстаниците постигнали известни успехи във Влахия и Молдова. Повечето българи в Букурещ се готвели въоръжени да преминат Дунав, но реката била прегазена в обратна посока от многохилядна турска войска. Междувременно сред предводителите на антиосманските сили възникнали противоречия и надделяли гърците. Въстанието така и не обхванало българските земи, а самият Сава Бинбаши бил убит в засада още същата година в окупираната от турците румънската столица. В България османските власти разкриват местните заговорници и последвала вълна от кървави репресии.

През същата 1821 г. Петър Берон отива в Брашов, Румъния, в ролята си на частен учител на децата на богатия сливенски търговец Антон Йованович. Именно този образован българин помага за издаването на Рибния буквар през 1824 г. Само няколко години са достатъчни за автора му, за да научи гръцки, румънски, френски и немски език. Сливенецът подпомага финансово ученолюбивия Берон, който избира да надгради образованието си в Хайделбергския университет, специалност философия. Година по-късно се прехвърля към по-практичното медицинско образование в Мюнхен. Завършва през 1831 г. и започва работа като окръжен лекар в Крайова. След по-малко от десет години докторът, заедно със свои близки роднини се захваща с търговия. Доходоносното занимание на свой ред е изоставено, но д-р Берон вече е богат, купува чифлик в Крайова и, добре осигурен, се отдава на академични занимания. Научните изследвания го отвеждат в Париж, където се установява. Посещава често и други държави. Разпознават го като европейски учен. Десетките му научни съчинения в областта на: медицината, философията, химията, физиката и дори астрономията, са издадени в 32 тома. Преподава в Сорбоната. Отдава се и на благотворителност, насочена към образованието на сънародниците си. С негови пари брат му Руско открива училище в Котел. Дарява средства за училища в Омуртаг и Шумен. Не е случаен и фактът, че след смъртта му, с изпълнението на завещанието му се заемат Христо и Евлоги Георгиеви, чиито дела, свързани с образованието в Отечеството, са всеизвестни.
 
В нашата история този забележителен българин, ще остане най-вече с огромния принос на неговия Рибен буквар за осъзнаването ни като европейци, като хора, в чиято ценностна система образованието е от първостепенно значение. Можем да се гордеем, че Котел е дал не само на нас, но и на света изключителен учен и педагог, изпреварил с много десетилетия своето време. В своя учебник, наред със знанията, е споделил и вижданията си за образователния процес и възпитанието на децата. В предговора на буквара той изисква от учителя да бъде добре подготвен, за да има авторитет. Според него учениците не трябва само да учат, но и да имат възможност да играят. Петър Берон категорично отхвърля насилието и наказанията като метод за възпитание. За сравнение, боят с пръчка в английските училища е премахнат едва през шейсетте години на миналия век, а в Ирландия чак през осемдесетте. Днес в Сингапур продължават да пердашат здраво с пръчка, но само момчета. Девойките са пожалени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама