Как да се преборим с досадния пърхот

20:00, 25 мар 21 / Любопитно 25 2211 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Пърхотът на косата е често срещано неудобство, което причинява ежедневен дискомфорт, като ни лишава от самочувствие и възможността да носим любимите си тъмни дрехи. Стресът, ултравиолетовите лъчи, повишената секреция на мастните жлези, нездравословна храна и драстични диети, плюс генетични фактори, често водят до поява на пърхот.

В най-общия случай пърхотът е предизвикан от микроорганизъм, който кара клетките на скалпа да се сменят много по-бързо от нормалното. Когато умрат, се превръщат в пърхотни люспи. Отделянето им може да бъде придружено от значително раздразнение на скалпа и силни сърбежи. Корените на фоликулите се запушват и измиващите продукти не могат да почистят добре кожата. 

Сух и мазен пърхот

Прекаленото изсушаване на скалпа е предпоставка за бързото умиране на кожни клетки. Сухият пърхот е във вид на фини бели частици. Те са резултат от останал себум по скалпа. Сушене на косата с горещ въздух също може да го причини. Лечението чрез добър почистващ продукт може да осигури влага и подхранване на кожата на главата. Масло за скалп или хидратиращо средство ще осигури добра хидратация и ще намали лющенето. Какъвто и шампоан против пърхот да ползваме, той трябва да се изплаква добре, за да няма остатъци по скалпа.

Мазният пърхот се причинява от прекалено много секретирал себум. Положението се влошава при силен стрес, употреба на алкохол и прекаляване с месо. Хората с този проблем изпитват силен диксомфорт и сърбеж, но при упорито разчесване рискуват да си причинят по-голям проблем, тъй като през увредената повърхност на нарушената кожна бариера лесно проникват микроби и може да се стигне дори до себореен дерматит. Има специализирани шампоани против пърхот, които могат да се използват всеки ден.

Колко често да се подстригваме според типа коса

Няколко препоръки за здрав скалп и красива коса

Приемът на витамини А и Е може да се отрази добре. Преди измиване срешете косата. Избягвайте миенето с прекалено гореща вода. Шампоанът против пърхот трябва да се масажира в скалпа и косата с възглавничките на пръстите. Оставете образувалата се пяна за около 5-6 минути, след което изплакнете обилно. Ако косата е много мръсна или мазна, желателно е да се измие втори път. Подсушете нежно с кърпа и в никакъв случай не разресвайте косата докато е още мокра.

Ежедневното разресване на косата с четка премахва натрупаните по скалпа замърсявания, отпадъци и пърхот, стимулира кръвообращението, заздравява корените. Ако четката има твърд косъм или остри зъбци, това може да раздразни скалпа и да причини повече пърхот. За известно време забравете за сешоара. Пробвайте да правите по-често масаж на кожата на главата - улеснява кръвообращението, прави скалпа здрав и предотвратява появата на пърхот и косопад, пише Нова телевизия.

Какви са тенденциите в цвета на косата през 2021 г.

Лечение на пърхот от рецептите на баба

Често пъти при проблеми със здравето народната медицина върши чудеса. За хидратиране и подхранване на скалпа може да се направи маска с яйчен жълтък; с кисело мляко; със зехтин; със сок от листата на алое вера. Добавянето на сода за хляб, аспирин или няколко капки етерично масло от чаено дърво в шампоана се отразяват благотворно. Последният компоненти ликвидира бактериите. За блясък и дезинфекция, след измиване изплакнете косата със смес от вода и ябълков оцет.

Ако въпреки положените усилия проблемът не минава, трябва да се потърси консултация със специалист трихолог, който да направи компютърна диагностика на косата и скалпа с микрокамера, да назначи изследвания, за да открие произхода на проблема и да го диагностицира, след което да се погрижи за адекватно лечение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама