Големите кавички

16:00, 25 мар 21 / Големите кавички 25 2612 Шрифт:
Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. ТОПНОВИНИ подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата (15 - 19 март)

Това не е Северна Македония, а Северна Корея!, заяви българският евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти и кандидат депутат от листата на ВМРО Ангел Джамбазки по време на дебат за доклада по напредъка на Република Северна Македония в Европейския паралмент. Напрежение в залата предизвика внесена от петима евродепутати поправка, която осъжда „провокативни изявления“ на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Северна Македония. Те призовават българските власти да се въздържат от подобни изявления „въпреки продължаващата предизборна кампания“. Четирима от вносителите са социалисти, а един е „зелен“. 

Днес в Република Северна Македония се извършва драстично нарушаване на човешкото право за самоопределение. Днес в Република Северна Македония един певец - Гарванлиев получи повече от 400 смъртни заплахи, само защото се определи като българин. Днес в Македония 50 човека са привикани от УДБА - драстичната, бивша югославска тайна полиция, за да дадат обяснение защо са си купили български книги. Днес в Република Северна Македония се горят български знамена, уважаеми колеги. Днес в Република Северна Македония се привикват хора, защото са се самоопределили като българи. Днес в Република Северна Македония има над 130 хиляди човека, които се самоопределят като българи и които нямат право да направят това свое самоопределение на предстоящото преброяване на населението.

Това, уважаеми, е Северна Корея. Това се случва не в Африка, не в Азия, това се случва не някъде по света, това драстично нарушаване на основно човешко право се случва в Европа, под носа Ви. И затова съм възмутен от поведението на част от нашите колеги, главно от групите на Социалисти и Зелени, които се правят, че не забелязват тези драстични нарушения на човешките права, а напротив - опитват се да стоварят някаква хипотетична вина върху българското правителство затова, че защитава историческата истина", обяви Ангел Джамбазки.

„Да, Гоце Делчев е българин. Да, Иван Михайлов е българин. Да, Тодор Александров е българин. Да, братя Миладинови са българи. И те винаги са се самоопределяли като такива. И да, днес в Северна Македония живеят стотици хиляди граждани, които се определят като българи.

И затова, колеги, не си позволявайте лицемерието да се опитвате да се правите, че не виждате това драстично нарушаване на правата им. И не си позволявайте да налагате двойни стандарти. Това просто не може и няма да се случи, защото противоречи на всякаква идея за ЕС, защото противоречи на всичките Ви идеи за това как трябва да се защитават правата на всяко едно човешко същество на самоопределение. И това, пак казвам, се случва в Европа. Не можете да промените факта, че до 1944 г. Македония е българска и тя ще остане такава!", заяви още евродепутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама