Слоновете в Африка – все по-застрашени от изчезване

15:00, 28 мар 21 / Любопитно 25 2190 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Африканските слонове, живеещи в гори и савани, са все по-застрашени от изчезване, предаде БТА. Предупреждението отправят от Международния съюз за опазване на природата. В обновената Червена книга на застрашените от изчезване видове се обръща внимание на постоянния натиск върху двата основни вида слонове в Африка. Най-голямата заплаха идва от бракониерство и от човешко влияние върху хабитата им.

Слоновете в саваните са застрашени, а горските слонове са критично застрашени, което е последната категория преди изчезването. Преди и двата вида бяха класифицирани като уязвими.

На 74 години Шер спасява слонове и записва нови песни

Популациите на саванните слонове са намалели с 60% за 50 години, а на горските - с 86% за 30 години. Общо животните от двата вида са около 415 000.

Въпреки общото намаляване на броя, някои популации горски слонове се възстановяват заради успешни мерки за опазването им, например в Габон и Република Конго. В трансграничната защитена област Каванго-Замбези броят на саванните слонове също е стабилен или нарастващ.

В новия преглед на Международния съюз за опазване на природата са оценени 134 425 вида растения, фунги и животни. Повече от четвърт от тях са застрашени от изчезване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама