През април личните лекари ще получат и иРНК ваксини

11:39, 28 мар 21 25 2208 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Очаквам през април личните лекари да получат и иРНК ваксини. Това обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на ваксинационния щаб Богдан Кирилов. 

„В последните дни на март ще получим над 31 000 дози от „Pfizer“, над 51 000 на „Moderna“, над 150 000 на „AstraZeneca“. През април се очакват общо най-малко 650 000 дози. През втората половина на април очакваме доставки и от „Johnson & Johnson“, коментира той пред БНР.

Кирилов посочи, че е възможно страната ни да получи ускорена доставка от „Pfizer“ и че постоянно се провеждат разговори с производителя за допълнителни количества, а компаниите постоянно актуализират информацията за доставки. 

На места има объркване с партидни номера на ваксините

При актуализираните графици на доставките се очаква към юни да са осигурени дози за ваксиниране на общо 2,5 млн. българи. Има завишаване на интереса към ваксинирането. Той поясни, че страната ни е заявила дози като за 10-милионно население. 

Производителите са заложили клинични изпитвания за прилагане на ваксините на деца, уточни Богдан Кирилов и отново припомни, че ваксините не предпазват от заразяване, а от тежко протичане на болестта. Затова е необходимо и ваксинираните хора да спазват противоепидемичните мерки. 

Отново „зелени коридори“ за ваксиниране

„Зелен коридор“ за ваксинация срещу Covid-19 за всички, които искат да се ваксинират с „AstraZeneca“ има в столичните болници „Царица Йоанна - ИСУЛ“, ВМА и „Пирогов“, съобщи БНР.

След имунизацията на записалите се през националната електронна система, могат да се ваксинират всички желаещите без онлайн часове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама