ЦИК обеща да обяви резултата от изборите в срок

16:30, 28 мар 21 / Новият парламент 25 1734 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Четиридневният срок за обявяване на окончателните резултати от парламентарните избори няма да бъде нарушен. Това каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров. По думите му това ще стане въпреки вероятността да не бъде спазен 48-часовият срок за предаване на протоколите, особено за големите избирателни райони.
 
 
"През седмицата ще има варианти на тестови протоколи - интерактивни, за да може членовете на СИК, които искат да си проведат самообучение, да имат възможност за това. Повече обучение ще спомогне за улесняване на работата с протоколите", каза Димитров пред БНР.
 
Димитров допълни, че до ден преди изборите списъците с карантинирани хора, които искат да гласуват с мобилна секция, ще бъде обновяван. Той обаче отбеляза, че липсват желаещи да обслужват тези секции.

Секционните комисии не знаят какво ги чака

"Секционните комисии (СИК) не знаят какво ги чака. Ще се забавят при попълването заради обема. Очакваме да допуснат и грешки. Този протокол е най-сложният от всички до този момент. Той е пълен с излишна информация, с детайли - пречи на изборния процес, не му дава добавена стойност. Районните комисии (РИК) имат 48 часа да обработят и да предадат протоколите към ЦИК. Нямаме предпоставки да влезем в този срок", каза пред БНР Валери Цолов, председател на 25-а РИК в София.
 
 
Той изрази опасения, че не всички членове на СИК ще се явят в изборния ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама