Антикорупционният фонд откри 2554 съмнителни секции за купен вот

14:50, 29 мар 21 / Новият парламент 25 1819 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

2554 са секциите в страната, които могат да бъдат оценени като рискови за купен или контролиран вот. Това показва изследване на „Антикорупционния фонд“, които проучват резултатите от всички парламентарни и местни избори в периода от 2013 до 2019 г. При очакваното разкриване на 12 500 секции, това означава, че около 1/5 от секциите са рискови. Интерактивна карта на секциите може да видите тук.

Четирите признака на рисковите секции

1. Нетипично по-висока избирателна активност в дадена секция в сравнение с регистрираната избирателна активност в цялата община;
2. Нетипично по-висок резултат
за водещата партия в дадена секция в сравнение с регистрираният резултат на партията в цялата община. В този модел една екстремна стойност на резултата на победителя става още по-съмнителна в случаите, когато на предишни парламентарни избори в секцията е имало друг
победител.
3. Резки отклонения в избирателната активност
в дадена секция в две поредни изборни години.
4.
Регистрирана рязка промяна в политическите пристрастия на избирателите в дадена секция в две поредни изборни години - рязък ръст или спад в гласовете за дадена политическа партия в секцията.

Автор на анализа е докторът по криминалистика Мария Карайотова, а интерактивната карта е разработена от д-р Никола Тулечки от сдружение „Данни за добро“.

Изследването не дава отговор коя партия е купувала най-много, а по-скоро показва, че има вероятност почти всички политически партии в някакъв момент да са купували или контролирали гласове.

780 секции са идентифицирани като особено рискови. В тези секции са подадени 170 000 гласа или около 5% от подадените гласове. Ако в оценката се включат всички секции, в които са регистрирани отклонения дори по един от критериите, резултатите скачат на 2554 секции с близо 690 000 гласа или около 18,7% от общо подадените гласове.

Анализът за местните избори от 2015 г. показва, че в секциите, където е идентифициран риск, са подадени 247 382 гласа, което е 7.5 % от гласувалите на тези избори. На местните избори през 2019 г. е отчетен лек спад, като броят на подадените гласове в рискови секции спада до 186 944, а процентът до 6%.

Проектът на АКФ се казва "Нарушена легитимност: контролираният и купен вот в България, размер и влияние" и е подкрепен от фонд "Активни граждани България" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама