Подмяна на членове на СИК в чужбина предизвика скандал у нас

18:10, 29 мар 21 / Новият парламент 25 1885 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Седмица преди вота на 4 април, наши сънародници, които са участвали в организацията на изборния процес в чужбина, алармират, че сега са изключени. Причината е, че Централната избирателна комисия (ЦИК) подменя предложените членове на Секционни избирателни комисии (СИК) в редица градове с избрани от политическите формации в България лица.

Страх ли ги е политиците от българите в чужбина? 

Според Изборния кодекс Централната избирателна комисия (ЦИК) назначава комисиите. Оттам посочват, че секционните комисии в чужбина, също като тези в страната, се съставят по предложение на партиите и коалициите, които имат свои представители в българския и Европейския парламенти. На този принцип са били назначени комисиите с решение на ЦИК от 22 март. Само когато остават незапълнени места в съставите им, за които няма номинации на политическите сили, тогава нашето външно министерство може да предложи за членове български граждани от съответната страна. Така са били допълнени някои комисии на заседание на ЦИК миналата събота.

„Обажданията продължават, въпросите продължават, а ние всъщност няма какво да направим ... Няма как там, където има предложения на политическа партия, ние да дерогираме това предложение и да назначим друго лице, изтъкна изборният комисар Йорданка Ганчева, цитирана от „Сега“.

„Изправи се! Мутри вън!“ също с позиция по темата

От коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ побързаха също да заемат позиция и подадоха жалби до ВАС. Оттам настояват ЦИК да увеличи броя на членовете на СИК в чужбина, а партиите да оттеглят партийните си функционери. 

Страхът на Борисов от вота на гражданите стигна и чужбина. Властта прави всичко възможно да ограничи гласуването на българите зад граница“, обявиха Мая Манолова и Арман Бабикян от коалицията във видео, публикувано във Facebook. Те твърдят, че има явни разпоредби към външното министерство, посланици и консули да направят така, че колкото може по-малко българи да упражнят правото си на вот. Секцията в Атина е изнесена в края на града, за да се стига по-трудно до нея и хората да се откажат да гласуват, подчерта Манолова.

Как другите държави проведоха избори и защо не сме като тях?

Партиите, Борисов, ЦИК и външно министерство правят всичко възможно българите в чужбина да са изключени от изборния процес. Партиите са изпратили представители и партийни функционери за членове на СИК в чужбина. Това е некоректно към българските общности, защото те очакват лично да могат да следят за честността на вота, не да бъдат подменяни с партийни пратеници, каза още Манолова. 

Тя предупреди, че от „Изправи се! Мутри вън!“ ще изпратят тази информация до Организацията по сигурност и сътрудничество в Европа, както и до посолствата на САЩ и на страните членки на ЕС в София, съобщиха от пресцентъра на коалицията. 

МВнР отказва бъде въвличано в политически кампании

От външно министерство реагираха още на 26 март, като разпространиха съобщение, в което преповториха текстовете на Изборния кодекс и предупредиха, че служителите ѝ са „деполитизирани и не могат да правят коментари по решенията на ЦИК”. 

След като продължи да се шуми по темата, днес от МВнР отново излязоха с позиция и обявиха, че не е имало „странни разговори“ с ЦИК за подготовката на изборите. 

Какво трябва да знаем за предстоящите избори?

Съгласно решението на комисията, общата численост на участниците в задграничните СИК е 2507, като външно ще командирова около 160 души, а още 140 установени зад граница техни служители ще вземат участие.

„От нас се иска да предложим около 1700 членове на СИК“, заяви главният секретар на МВнР Калин Анастасов, цитиран от bTV. Секционните избирателни комисии са с по трима души в 33 от общо 465 разкрити секции. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:36, 31 мар 21

Вярно е! Моя позната, командирована в секция в чужбина не работи във Външно, но пък е близка с Каракачанов, макар и да твърди, че я пращали, защото нямало желаещи местни...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама