Ресторантьори не са съгласни да работят с ограничения

13:26, 30 мар 21 25 3465 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

 

От ресторантьорския бранш реагираха остро на плановете на здравните власти само заведенията с градини да заработят на 1 април. Ще трябва да се спазват и правилата за разстояние между масите, а персоналът задължително ще трябва да носи предпазни маски.

Отварят театрите, фитнесите и ресторантите с градини от 1 април

Oт Сдружението на заведенията определиха това решение като пагубно за бранша, тъй като не всички ресторанти разполагат с открити площи, което означава, че голям процент от заведенията няма да отворят в четвъртък. „Много малка част от заведенията, които могат да отворят, имат градини. Градините им са нормални, така че да можеш да седнеш на слънце. Април месец обаче не е май, не е юни, не е и юли. През април вали, дават го доста лош месец. Как точно тези хора ще работят в градината си вечерно време при 7-8 градуса и през деня, когато времето е лошо”, коментира председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов пред Нова телевизия.

По-рано ресторантьорите излязоха с три предложения към властта във връзка с мерките.

Бизнесът с ново предложение за отваряне на големите магазини

Предложение 1: Пожелателното отваряне на външните части на заведенията. Според сдружението обаче тези, които го направят, няма да могат да се възползват от обезщетения.

Предложение 2: Отварянето на всички ресторанти от 1 април, а на всички нощни заведения от 15 април.

Предложение 3: Отварянето на външните части, но с успоредно компенсиране на бизнеса за този период по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.

Според Сдружението това са приемливите варианти за тях. От там подчертават обаче, че решенията са право и задължение на властта, пише БНР.

Същевременно от Сдружението за модерна търговия, в което членуват големи търговски вериги, призоваха вчера при евентуално удължаване на противоепидемичните мерки да отпадне затварянето на големите магазини за търговия с нехранителни стоки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама