Отварят театрите, фитнесите и ресторантите с градини от 1 април

17:40, 30 мар 21 25 5058 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

От 1 април започва разхлабване на част от мерките, въведени у нас заради пандемията. Това обяви на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

От началото на месеца отварят ресторантите с градини и тераси, като ще могат да работят само откритите площи при ограничено работно време от 6.00 до 23.00 часа. По-рано от ресторантьорския бранш обаче изразиха притеснение, че тези, които го направят, няма да могат да се възползват от обезщетения, а без работа на по-голям капацитет няма да могат да покриват разходите си. Изключение са дискотеките, бар-клубовете, пиано баровете, бар-вариете и нощните барове, които остават затворени до края на месец април.

В навечерието на вота: Оглушителната тишина за Covid мерките

Добри новини и за културата - от 1 април отварят кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията. Същото условие важи и за занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство.

Относно фитнесите също се предвижда да работят от първия ден на новия месец при 30% капацитет. От 1 април се допускат и посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.

От 5 април, детските градини и яслите да възобновят работата си. След края на пролетната ваканция на учениците, от 12 април, се възобновява присъственото обучение на децата от 1-ви до 12-ти клас, като графикът ще бъде оповестен в рамките на следващата седмица. Също от 12 април се допускат груповите дейности и занимания в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа.

От 1 април до 12 април на магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи, прилежащи към търговския обект

Коронавирусът у нас: 4497 нови случаи

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че над 1 млн. български граждани вече са имунни – те са защитени или защото са изкарали вируса, или защото са се ваксинирали. И тази бройка според него ще расте с по 10-15 хил. на ден. „Това е достатъчно голяма бройка, която да доведе до намаляване на темпа на нарастване, който гледаме през последната седмица. И отваряме това, което не крие риск“, посочи той.

От Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ обаче силно се възпротивиха на това решение.  „Ние, спешните медици протестираме срещу разхлабване на мерките в пика на пандемията“, написаха те във Facebook. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама