Церемонията за наградите „Оскар“ няма да бъде излъчвана в Хонконг

11:00, 30 мар 21 / Любопитно 25 2967 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Предстоящата церемония по раздаването на наградите „Оскар“ няма да бъде излъчена в Хонконг за първи път от повече от 50 години, въпреки факта, че територията се състезава в категорията за най-добър международен филм за филма „По-добри дни“ и че друг кандидат за късометражен филм прави преглед на антиправителствените протести през 2019 г., съобщава „Дойче Веле“, позовавайки се на холивудската специализирана преса.

В изявление, взаимствано от пресата в Холивуд, каналът TVB потвърди, че няма да излъчи церемонията, както прави от 1969 г. насам. Решение, което според него, е „чисто търговско“, съвпада с цензурата, наложена от китайското правителство срещу късометражния филм.

Кои са конкурентките на Мария Бакалова за големия „Оскар“?

В началото на месеца Китай поиска от местните медии минимално отразяване на предстоящите „Оскар“-и, за да се избегне смущение и в името на политическата коректност, съобщава хонконгският ежедневник „Apple Daily“. Въпреки това каналът TVB - най-важният телевизионен канал в полуавтономния регион, има тенденция да се ползва с по-голяма автономия по отношение на решенията за покритие в останалата част на Китай, тъй като е частна компания, в която правителството е само частичен акционер от 2015 г., пише БГНЕС.

36-минутният „Do Not Split“ е номиниран за наградата за най-добър документален филм, която ще бъде обявена на 25 април. Документалният филм, режисиран и продуциран от Андерс Хамър, показва основно версията на протестиращите за случилото се по време на протестите, които се стремят да подобрят демократичните механизми в полуавтономния град, но които обикновено завършват с жестоки конфронтации с полицията.

В категорията за най-добър филм е номиниран „Nomadland“ от китайско-американския режисьор Клоуи Джао (номинирана и за най-добър режисьор). Тя първо е била гордост в Китай като първата азиатка, удостоена с награда за най-добър режисьор в надпреварата за наградите „Златен глобус“.

Въпреки това малко след това еуфорията се превръща в гняв сред някои китайски мрежи, когато става известно, че Джао казва в интервю, публикувано през 2013 г., че Китай е „място, където навсякъде има лъжи“, което остави премиерата на филма под въпрос в азиатската първа сила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама