Поглед назад: Открита е гранд дамата на Париж

13:00, 31 мар 22 / Поглед назад 25 5806 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Две години, два месеца и пет дни - толкова са били необходими за изграждането на един от най-забележимите туристически обекти в света. 

На тази дата преди 133 години е била открита най-известната конструкция в цяла Франция - Айфеловата кула. 

Със своята забележителна височина от 324 метра (заедно с антените това е приблизително колкото 81-етажна сграда) тя привлича като магнит всяка година милиони туристи. При откриването си Айфеловата кула е била и най-високата постройка в света, докато през 1930 г. Крайслер Билдинг в Ню Йорк не я измества от тази позиция. Любопитен факт е и че кулата става с 18 см по-висока през лятото, поради разширяването на желязото под влиянието на слънчевите лъчи.

Осветиха Айфеловата кула в бяло в чест на медиците

Неслучайно северозападният край на парка „Марсово поле“ в Париж, където тя е разположена, неизменно присъства в списъка и на всички влюбени двойки, защото там се правят стотици предложения за брак всяка година. А повечето туристически гидове я определят като най-посещаваната забележителност в света. През 2006 г. на нея са се изкачили 6 719 200 души, а до 31 декември 2007 г. общо 236 445 812. Посреща своя 250-милионен посетител през 2010 г. През 2011 г. е посетена от над 7,1 милиона туристи, 75% от които чужденци.

Снимка: Pixabay

Но преди да започнете да стягате куфарите, е добре да прочетете и няколко любопитни исторически факти за една от най-въздействащите постройки в света.

Какво още не знаем за Айфеловата кула?

Тя е построена от Густав Айфел, откъдето идва и името ѝ. Интересен факт е, че първоначално е била замислена като входна арка и кула за наблюдение по време на Световното изложение през 1889 година. След 20 години е трябвало да бъде демонтирана, но оборудването ѝ с военни радиопредаватели и една метеорологична станция на върха, променят плана. Причината е, че от там са започнали да се извършват научни експерименти, по-специално първите радио излъчвания. Именно те са помагали на французите да прихващат съобщения от германското разузнаване по време на Втората световна война. Днес тя служи предимно като предавател на радио и телевизионни програми.

Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и ресторанти. 

А точно под върха Густав Айфел си е построил таен апартамент, за да му завиждат всички. Правителството и местните власти в Париж подписват договор, с който му предоставят за лично ползване и експлоатация кулата за срок от 25 години. Строителството струва 7 800 000 франка, които се изплащат само с доходите от изложбата от Френската революция, а последвалата експлоатация на кулата се оказва доста доходоносен бизнес. В апартамента си Айфел се е събирал със свои приятели учени, които дори извършвали експерименти в малката лаборатория, прикрепена към апартамента. Днес апартаментът още си е там, почти непокътнат, отворен за любопитните посетители. Вътре восъчните фигури на Айфел и дъщеря му посрещат американския учен Томас Едисън.

Снимка: Pixabay

Светлинният лъч на върха пък е бил поставен по идея на германците, за да насочва самолетите през нощта. И до днес след падането на мрака, на всеки кръгъл час Айфеловата кула примигва с хиляди светлинки в продължение на 5 минути.

Хитлер покорява Франция, но никога не покорява Айфеловата кула

Интересен факт е и че когато Адолф Хитлер посещава Париж по време на Окупацията през 1940 г., кабелите на асансьора са разсечени от французите, за да го принудят да изкачи 1792 стъпала на стълбището до върха. Той така и не го прави и за това и до днес остава изразът, че Хитлер покорява Франция, но никога не покорява Айфеловата кула...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама