Коронавирусът у нас: Намираме се в пика на третата вълна

11:25, 01 апр 21 25 2795 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

За последните две седмици наблюдаваме покачване на случаите на коронавирус в страната. През последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика, който е третият поред за България. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг на Националния щаб за борба с коронавируса.

Quote Icon Вървим в най-високата част на платото. Надяваме се ситуацията да остане трайнo такава в следващите няколко дни. Костадин Ангелов

България е на трето място по смъртност в ЕС след Дания и Чехия и на пето място в Европа по заболеваемост.

74% от леглата за неусложнени пациенти и 71% от тези за интензивно болни пациенти са заети. Натиск върху болниците има, но той не е равномерно разпределен, обясни здравният министър. От думите му стана ясно, че най-сериозен е в областите София-град, Бургас, Шумен и Варна. Хоспитализираните в момента са много повече, отколкото по време на втората вълна. Това се дължи на английския щам, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Въпреки по-високия брой приети в болница според шефа на „Пирогов“ натискът сега е по-слаб, отколкото през ноември и декември, а болницата е заредена с всичко необходимо.

На фона на тези данни у нас от днес част от наложените мерки се разхлабват

Най-големият натиск е този върху психиката на хората. Различни хора се опитат да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички българи. Моля, нека всеки един български гражданин да бъде спокоен, да знае, че системата на здравеопазването е готова и е подготвена. Нямаме абсолютно никакви притеснения“, отново подчерта здравният министър и увери, че в рамките на няколко седмици нещата ще се оправят

Средно на ден се ваксинират по 15 хиляди души.  „Единствената надежда, която имаме е с увеличения брой ваксинирани. Ние сме единствената държава в Европа, където хората имат достъп до ваксина, но се отказват от нея, защото не е тази ваксина, която искат да си поставят. През април се надявам да получим достатъчно ваксини, за да могат гражданите да направят своя информиран избор“, коментира здравният министър.

През април България очаква 700 000 дози, като половината от тях ще бъдат на РНК ваксини, обяви директорът на Изпълнителната Агенция по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му около 16 април ще бъде първата доставка на ваксината на „Johnson & Johnson“. Кирилов обясни, че Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва оценка на останалите ваксини, за които няма все още разрешение - „Спутник V“ и „Sinovac“ се провеждат все още консултации.

Данните от последното денонощие

4 207 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал. Направени са 17 947 теста, което означава, че положителните проби са над 23%.

През последните 24 часа са починали 129 души, а излекуваните са 3869. Най-много носители на инфекцията са установени в София - 1 138, следват Варна с 367 новозаразени и Пловдив - с 344.

Броят на заразените, които се нуждаят от болнично лечение, надхвърли 10 хиляди - хоспитализираните са 10 093, като от тях 772 са в интензивни отделения.

Над 13 700 са поставените ваксини през последното денонощие. Общият брой на поставените дози у нас вече е 472 443. Общо ваксинирани лица с втора доза - 95 003.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама