„Шиши не дава предсрочни избори“: Изтече запис между Стоян Мавродиев и Димитър Ламбовски

15:40, 02 апр 21 / Политика 25 4501 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бившият шеф на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е близък с „Шиши“, който „не дава предсрочни избори“. Това се разбира от запис на разговор между двама мъже, за които се твърди, че са Мавродиев и бизнесмена Димитър Ламбовски, публикуван от Гражданско сдружение „БОЕЦ“.

Срещата между двамата се провежда в заведение и от репликите може да се заключи, че се е случила през септември 2018 г. Бившият депутат от НДСВ Ламбовски потвърди пред „Капитал“, че разговорът е автентичен, но не знае от кого е правен и разпространяван, пише „Свободна Европа“.

В право на отговор Стоян Мавродиев определи записа като „стар компромат, представляващ сглобка-фалшификат-долнопробен фейк“. По думите му той циркулира в пространството от няколко години и е бил „сглобен“ от Димитър Ламбовски „с цел изнудване и рекет“ за получаване на „суми в особено големи размери“.

Мавродиев и къщата в Гърция

От разговора между двамата става ясно, че Ламбовски е продал къща в гръцкото село Посиди на своя събеседник още докато Мавродиев е председател на Комисията за финансов надзор (вероятно през 2015 г.). После му е продал и втора къща - когато Мавродиев вече е главен изпълнителен директор на ББР (2018 г.).

Формално купувачът е кипърската компания Vardesco Holdings. През лятото на 2020, когато вече е отстранен от поста си в банката, Стоян Мавродиев отхвърли обвиненията в нерегламентирано придобиване на имот, като в изпратено до медиите писмо заяви, че не притежава къща в Гърция. Тогава той обвини Ламбовски в изнудване.

В правото си на отговор Мавродиев отрича да притежава къща в Гърция и да е купувал такава за някого, свързан с политическа партия или с политиката в България.

Отнешенията с Бойко и с Шиши

От репликите става ясно, че Мавродиев е в прекрасни отношения и с Бойко Борисов, и с Делян Пеевски.

„Виждам, че с Доган си имат сделка. И си ги крепят. Да де, да де, тва казвам, тва казвам, че с Шиши знаеш, че съм близък, в добри отношения... Сутринта сме си говорили с Шиши, няма да ги пускаме, никакви предсрочни избори. Мандатът - до края!

В писмото си Мавродиев не употребява нито името, нито прякора на Делян Пеевски и не засяга онази част от записа, която е свързана с него.

Шат на банката главата

Стоян Мавродиев се раздели с поста си в ББР преди година, след като премиерът Бойко Борисов публично го уволни заради поредния голям кредит от 75 млн. лв. за дружество, близко до колекторската С.Г. груп“, припомня Свободна Европа.

Мавродиев оглавяваше Банката за възстановяване и развитие от 2017 г. като през това време отново не остана встрани от медийното внимание. Под негово ръководство ББР отпусна кредити за стотици милиони лв. на фирми, свързвани с Делян Пеевски и Румен Гайтански-Вълка.

Според годишната декларация на Мавродиев за 2018 г. той е получил 434 547 лв. трудови възнаграждения, което е малко над 36 000 лв. месечно. Доход, отреждащ му позицията на най-скъпоплатен държавен служител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама