На католическия Великден папата призова за подялба на ваксините с най-бедните страни

14:10, 04 апр 21 25 2853 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На 4 април католическата и арменската общност празнуват Възкресение Христово. За тях Великден е в първата неделя след пролетното равноденствие

Заради пандемията от Covid-19 за втора година папа Франциск отправи великденско послание „Урби ет Орби“ на празния площад „Свети Петър“ в Рим

Папа Франциск призова да се ускори разпределението на ваксините срещу Covid-19, особено за бедните страни. Той нарече „скандални“ въоръжените конфликти и военните разходи по време на пандемия.

Само 200 души бяха допуснати на сутрешната религиозна служба заради антикоронавирусните ограничения. Преди пандемията великденската меса се отслужваше на площад "Свети Петър" пред десетки хиляди богомолци.

Италия посреща празника при строга карантина в опит да овладее третата вълна на пандемията. Забранено е движението без основателна причина, допуска се гостуване за празниците само на двама души. Храмовете са отворени, но хората са призовани да посещават само най-близките.

Католическият Великден у нас

С повече литургии и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки католиците в България също посрещат Великден, каза за БТА отец Румен Станев, помощник епископ на Софийско-Пловдивски диоцез на Римокатолическата църква.

Президентът Румен Радев поздрави католическата и арменската общности в България по случай християнския празник Великден. Българският народ винаги е споделял радостните и трудните дни сплотено, с отговорност и съхранена надежда за по-добро бъдеще. Утвърдените ценности и искрената вяра на всеки почтен и свободен човек укрепват цялото ни общество. Върху тях се гради просперитетът на нацията, заяви държавният глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама