Пирова победа

14:30, 05 апр 21 / Новият парламент 25 2747 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Предвид темпото на работа на ЦИК, ще се наложи да изчакаме още за официалните резултати от изборите. Основните тенденции обаче вече се открояват. ГЕРБ са победители, но не могат да празнуват, БСП са вероятно в най-големия си срив някога, а „Има такъв народ“ и „Демократична България“ могат да бъдат доволни от постигнатото. Правят впечатление реакциите на партиите, или по-скоро тяхната липса. Цялостно можем да отчетем, че партиите, представили се по-зле от очакваното, бягат от отговорността да понесат публично по-ниските резултати.

Късно снощи Бойко Борисов се появи във Facebook в непозната светлина - от обичайната му енергия и присъствие нямаше и помен. Лидерът на ГЕРБ говореше бавно и леко назидателно, а джипката метафорично бе паркирана зад него.

Борисов смирен: поиска консолидация с „милите опоненти“

Едно от ключовите послания бе за политическо обединение, което да преведе страната през задаващите се кризи до края на година. С други думи, намек за експертен/програмен кабинет. Парадоксалното е, че Борисов хем говори за ГЕРБ като бъдеща движеща сила на подобно правителство, хем за мир и съвместно поемане на отговорността. Хем иска партньорство, хем изтъква, че единствено той може да говори от името на народа, а не опозицията, на която ѝ липсва легитимност, защото няма достатъчно гласове.

С подобни послания, влиза в съвършено нов образ. Липсата на категоричност и зависимостта от партньорство водят до едно – с осанката на единствения способен лидер, който еднолично води България, е свършено.

Още по-интересното е, че предложението му идва след изявлението на Мустафа Карадайъ, който остави вратата отворена за всякакви коалиции, включително с ГЕРБ, в името на „рестарт на държавата“. Дали между двете изявления е имало координация е трудно да се каже. Самата идея за експертен/програмен кабинет бе лансирана именно от ДПС, а Борисов чак сега официално говори за нея и очевидно я приема. Единственият коментар по предложението до момента е от „Демократична България“, които категорично отхвърлят възможност за сътрудничество с ГЕРБ, БСП и ДПС.

Знак, че в редиците на ГЕРБ резултатът не се приема никак добре, е мълчанието на основните „остриета“. Първото изявление дойде от Любен Дилов, който дори не е член на партията. Той не отговори конкретно на нито един въпрос и прати репортерите да пият чай.

Макар победители, поведението на ГЕРБ е като на претърпели унизителна загуба. Триумфите им са пет, но резултатът им е най-ниският на парламентарни избори.

Любен Дилов-син: Имаме весела ситуация, в която всички се поздравяват

Ако за ситуацията в ГЕРБ можем да спорим, то при БСП е същински унизителна. Резултатът на левицата е невиждан срив, а лидерката ѝ е неоткриваема. Възможно е Корнелия Нинова внимателно да обмисля следващите си стъпки и изявления, предвид изключително деликатната ситуация. След непрестанните чистки и ротации в партията и установяването на еднолично управление на върха, БСП претърпява крах на избори, които бяха силно благоприятни за една опозиционна партия.

Дали Нинова ще подаде оставка или в момента търси начините и оправданията да остане начело на партията - предстои да видим. Кметът на Перник, Станислав Владимиров веднага обяви, че ще търси отговорност и очаква оставката на лидера и ръководството заради „уникалната катастрофа“.

Първото официално изявление от БСП беше на Георги Свиленски (председател на предизборния щаб) от партийната централа. Пряк коментар на моментите резултати обаче нямаше, левицата ще чака окончателните и ще прави свое паралелно преброяване. За под 3 минути Свиленски каза набързо, че коментар няма да има, и не отговори съвсем на единствения журналистически въпрос обсъждат ли се оставки.

Но докато вниманието ни е насочено в резултатите и бъдещия кабинет, е редно да отчетем поредната вредна антидемократична тенденция в публичното пространство. Лидерите на първите три партии отказват да се появят пред медиите и да отговарят на въпроси. Вместо това залагат на контролираната среда или тотално отсъстват. За Слави Трифонов, от Facebook статус разбрахме, че има симптоми на коронавирус и приветства резултатите, но предвид стратегията на партията му едва ли ще видим пресконференция от тях.

Слави Трифонов: Промяната е неизбежна

Традицията на западната демокрация повелява след излизане на предварителни резултати, лидерите на основните партии да коментират ситуацията пред широката публика и медиите. Не бива да оставаме безучастни към тази тенденция, защото тя подкопава демокрацията и публичния дебат. А именно това е от основните предизвикателства пред новото управление – как да обърнат негативната тенденция на българската демокрация към упадък.

Най-коментираната тема в момента безспорно е за състава и опциите пред следващото правителство, а хипотезите са безброй – от стабилно правителство, оглавено от ГЕРБ, до предсрочни избори. За да отсъдим коректно какво би се случило, се налага да изчакаме поне до началото на коалиционните преговори.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:25, 05 апр 21

Борисов ще предложи да се състави експертен кабинет с мандата на ГЕРБ, като той няма да е премиер. Другите партии(без ДПС) ще бойкотират това и мандата ще отиде при Слави. Той ще предложи нови хора, както навремето направи Симеон. Резултатът ще бъде същият.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама