Вредни ли са наистина мазнините?

19:05, 06 апр 21 / Любопитно 25 2132 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Не всички мазнини са вредни за вашето здраве. Всъщност консумацията им е от съществено значение за организма, а някои дори защитават сърдечно-съдовата система. Изданието „Sabervivir“ разкрива кои са те.

Това е фраза, която почти ежедневно чуваме като мантра: мазнините са вредни за здравето и трябва да избягваме включването им в диетата. Това обаче е невярно. Или поне не съвсем вярно. Не всички липиди са вредни за организма. Всъщност мазнините изпълняват някои ключови функции в тялото ни. Те са необходими за образуване на клетъчни мембрани, служат като средство за усвояване на мастноразтворими витамини (A, D, E и K), имат важна функция като „възглавница“ за подпомагане на жизненоважни органи и са източник на стероиди, съединения, както и на органични вещества, необходими за задействане на много органични функции, като образуването на мъжки и женски хормони. Разбира се, консумирани в излишък, мазнините причиняват по-голям риск от наднормено тегло и затлъстяване и заболявания, свързани с тези хранителни разстройства, пише БГНЕС.

Ключът към консумацията на липиди по здравословен начин е да се прави много добра разлика между различните видове, които намираме за достъпни (тъй като всъщност някои са вредни и благоприятстват появата на сърдечно-съдови заболявания, а други спомагат за намаляване на тяхната честота) и количеството, което ние трябва да добавим към нашата диета.

Наситени и ненаситени

Липидите са органични молекули, съставени в по-голямата си част от въглерод и водород. В наситените мазнини всички въглеродни атоми са свързани с водородни атоми (молекулите са наситени). Този тип липид се намира почти изключително в животинското царство, въпреки че присъства и в кокосовото или палмовото масло. От своя страна, ненаситените мастни молекули имат някои свободни въглеродни атоми. При стайна температура те са течни и обикновено ги познаваме като масла. И накрая, хидрогенираните или „транс“ мазнини се получават чрез насищане чрез индустриален процес на масло с водородни атоми. По този начин те преминават от ненаситени към наситени и се втвърдяват.

От всички видове мазнини „транс“ са най-вредни за здравето: те насърчават атеросклерозата (натрупване на плаки в артериите) и повишават нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта и триглицеридите. Тези мазнини присъстват преди всичко в индустриалните сладкиши и готовите храни. Трябва да намалите приема им до минимум.

Попай е прав: Спанакът наистина ни прави по-силни

Голямото семейство Омега

Най-полезните за тялото мазнини са мононенаситени и полиненаситени. Тези видове липиди дори имат защитна роля срещу сърдечно-съдови заболявания, тъй като спомагат за повишаване на така наречения „добър“ холестерол (HDL) и намаляване на „лошия“ (LDL). Мононенаситените мастни киселини са известни с името Омега 9 мастни киселини и присъстват в зехтина, ядките или авокадото. Междувременно полиненаситените мастни киселини са известни в народите като Омега 3 и Омега 6. Синята риба, ядките и някои растителни масла са източници и на двете мастни киселини.

Необходимо е да се консумират мазнини от различен тип, защото те са от съществено значение за организма, особено ненаситените мастни киселини, които тялото не може да синтезира. Но каква е препоръчителната дневна доза? Според Световната здравна организация (СЗО) мазнините трябва да покриват 30% от дневния ни калориен прием. Но внимавайте, наситените трябва да са под 10 %, а „транс“ - по-малко от един процент. Останалото трябва да ги покрием с ненаситени мазнини.

Ето кой витамин забавя стареенето

Храни, богати на добри мазнини

Има шепа храни, които съдържат здравословни мазнини, както и други основни хранителни вещества за поддържане на добро здраве. Ето няколко:

Студено пресован зехтин. Течното злато от средиземноморската диета е богато на витамини, мастни киселини и антиоксиданти. Той е източник на полифеноли, вещества с голяма противовъзпалителна и антитромботична сила, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Също така е богата на Омега 3 мастни киселини и олеинова киселина, вид мононенаситени мазнини, които намаляват нивата на "лошия" холестерол в кръвта и увеличават „добрия“.

Синя риба. Риба тон, сьомга, паламуд, хамсия, скумрия, сафрид и сардини имат нещо общо - те съдържат много здравословни липиди под формата на Омега 3 мастни киселини, вещество, което помага да се поддържат оптимални нива на холестерола в кръвта и също така защита ендотелът (вътрешната стена на кръвоносните съдове) и има антитромботични свойства.

Ядки. Бадемите, орехите или лешниците съдържат фибри, протеини, витамини, минерали и моно и полиненаситени мазнини. Консумацията им е свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и метаболитен синдром. Трябва да ги консумирате сурови и в малки количества.

Авокадо. Този вкусен плод е богат на фибри, минерали (особено калий, който има противовъзпалителен ефект), витамин Е, който е мощен антиоксидант и преди всичко мононенаситени мастни киселини, много полезни за предотвратяване на коронарна болест на сърцето.

Семена. Слънчогледови и тиквени семки или ленено, сусамово, маково или чиа семе са много полезни за организма. Съдържат минерали (калий, фосфор, магнезий), витамини (особено Е) и ненаситени мазнини. Вкусни са, ако ги добавите например към салата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама