Нинова иска обединение с антисистемните партии заради летище София

14:45, 06 апр 21 / Новият парламент 25 3454 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!” с призив да излязат с обща позиция срещу очаквани бъдещи решения на Министерски съвет относно концесията на летище София. 

Quote Icon Нека го направим още днес с категорични позиции и да спрем решението на МС, посочи Нинова.

ГЕРБ вече предприемат действия да се окопават във властта - ударно и по бързи процедури слагат свои хора на ключови държавни позиции, започнали са смяна на директори на болници. На оперативно заседание на Министерски съвет - тайно - се готвят да отложат в „12 без 5” плащанията на концесионера на летище София за 10 години, но да управлява и да се ползва от правата си. Ние 4 години се борим срещу тази сделка”, заяви Корнелия Нинова в изявление от централата на левицата.

По думите ѝ в тази сделка е събран отказ от защита на националния интерес и на стратегически обект на националната сигурност. Утре се канят да прибавят и финансов удар по бюджета на държавата”, добави Нинова. Тя смята, че това правителство в оставка по закон трябва да осигури функционирането на държавата, но вече няма нито моралното, нито политическото право да взема ключови решения за бъдещето на страната.

Едно от първите ни действия до формиране на ново правителство ще бъде да внесем мораториум върху такива сделки, които Борисов и правителството в оставка прави в последния момент, посочи още Нинова, цитирана от БГНЕС. 

Нинова предлага обединение, но никой не я иска

С това си предложение лидерът на БСП опипва почвата за евентуална коалиция с партиите, които доскоро бяха извън парламента. 

Два дни след края на вота данните на ЦИК при 98.93% обработени протоколи показаха, че шест партии влизат в новото Народно събрание. ГЕРБ спечели ибзорите, но може да загуби властта. Нито една партия не събира достатъчно гласове, а политическите формации започнаха да премислят кой с кого би могъл да се обедини. 

Левицата дори обяви, че в името на изгонването на ГЕРБ и Бойко Борисов от власт, е склонна да подкрепи кабинет на „Има такъв народ”, които се очертават да бъдат втора политическа сила. От партията обаче отказаха. 

„Държим на думата си. От БСП могат да казват каквото си искат, но коалиция с тях няма да правим”, заяви заместник-председателят на „Има такъв народ” Тошко Йорданов, цитиран от „Сега“. Той подчерта, че паратията остава отворена за разговори за бъдещо управление единствено към „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”. 

И „Демократична България” не иска да се обединява с БСП. Съпредседателят на обединението Христо Иванов коментира, че към момента ситуацията е доста неясна и че е „рано да се правят каквито и да било анонси“ за коалиционни преговори. Но категоричо отрече, че по някакъв начин може да подкрепят управление на ГЕРБ, ДПС и БСП. 

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!” до момента не е коментирала евентуална коалиция с БСП. По думите ѝ обаче със сигурност няма да се обединят с ГЕРБ и ДПС. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Тодор 17:40, 07 апр 21

Кой седи зад тези антисистемните партии?
Демократична България - Иво Прокопиев!
Има такъв народ - Цветан Василев и Сашо Дончев!
Мутри вътре на Мая Манолова - Васил Божков!
БСП - Мултигруп!
И това ли са антисистемните партии? Да подменим Пеевски и Бойко с Прокопиев и Божков?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама