„Малкият принц“ празнува своята 75-годишнина

16:30, 06 апр 21 / Култура 25 2861 Шрифт:
Ирина Иванова

Алегоричната приказка за възрастни „Малкият принц“ е станала част от съвременната култура и е цитирана по цял свят. Тази най-известна творба на Антоан дьо Сент-Екзюпери продължава да бъде съкровищница на мъдростта и източник на вдъхновение.

Обликът на Малкия принц, както и всички други илюстрации в приказката, са дело на самия френски писател Антоан дьо Сент-Екзюпери. Книгата е преведена на повече от 180 езика, като по нея са направени филми и е писана музика.

Основната тема в книгата е вътрешният свят на човека. Планетите символизират душата, лошата трева - лоши мисли и действия, гъсениците - недостатъците в другите.

Във Франция книгата е била публикувана за първи път след края на Втората световна война и след смъртта на писателя - на 6 април 1946 г. По време на войната произведенията на Сент Екзюпери са забранени в родината му от режима на Виши.

Вероятно няма човек на света, който да не познава главния му герой - момче със златиста коса, мистериозен обитател на астероида Б-612.

7 бизнес урока от "Малкият принц"

На децата обикновено им е трудно да разберат смисъла и значенията на всички тези рози, стъклени куполи и баобаби. Неслучайно писателят посвещава тази приказка-новела на възрастен, дори с уговорката, че неговият приятел някога е бил малък. Ето защо първото издание на „Малкият принц“, преведено на немски, се появява в Германия през 1950 г. с предупреждението „Това не е детска книга“, пишат от „Дойче веле“, цитирани от БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама