Поругаха паметника на хан Кубрат в Украйна

08:41, 07 апр 21 25 3200 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Неизвестни вандали оскверниха паметника на създателя на Стара Велика България - хан Кубрат в Малая Перешчепина, Полтавска област в Украйна.

Именно там през 1912 г. е открит гробът на хан Кубрат. От снимките, публикувани от регионалната украинска медия Poltava.to се вижда, че паметникът е изваден от постамента и повален на земята. Полицията в Полтавската област е започнала разследване във връзка с инцидента, съобщи Агенция „Фокус.

 

Българското външно министерство остро осъжда вандалския акт и очаква украински институции да разкрият извършителите на тази хулиганска проява и да ги подведат под отговорност.

„България придава голямо значение на зачитането на правата и историческата и културна идентичност на 200-хилядната българска общност в Украйна, което допринася и за отличните отношения между нашите две държави“.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен историк 21:15, 13 апр 21

Това е паметник на глупостта. Тук няма никакъв Кубрат и никакво погребение. Кубратова България е на юг от Кубан в Балкария в Кавказ. В Прещепина има едно заровено съкровище незнайно от кого. Посторояването на този паметник беше една глупопост, рожба на наши пишман-историци патриотари, които лансираха тази идея. Иначе това беше паметник на глупостта и добре че го събориха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама