Манолова: Не Борисов определя дневния ред

16:10, 07 апр 21 / Новият парламент 25 2102 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като стана ясно, че властта се изплъзва от ръцете на Борисов, въпреки победата на ГЕРБ, той започна да премисля различни варианти, за да не се стига до нови избори. 

Предложенията му минаха от подадена ръка за обединение към „милите опоненти“ и свикване на експертен кабинет, та чак до избори за Велико народно събрание. Този път обаче не с тяхната, която бе писана на коляно и не мина в парламента, а с проекта на президента Румен Радев. 

„Свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и започваме на чисто“, каза премиерът по време на съвещание с министрите от кабинета.

Предложението му обаче не бе разчетено по този начин от Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Според нея това е поредният ход на Борисов, за да остане премиер до живот. 

Конституцията за втори път се превръща в средство да продължи властта си и още малко да е премиер. Той така и не разбра, че за да се започне процедура за приемане на нова Конституция, е необходимо да има конституционен проект. Какво ще предложи Борисов? Чл. 1 да гласи „Борисов да е премиер до живот“ ли?“, запита тя във видео във Facebook.

Манолова застава зад това да има конституционен дебат и съдебна реформа. По думите ѝ обаче решението дали тя ще изисква Велико народно събрание, ще определят партиите на протеста, които са първа политическа сила. „Този път конституционният дебат ще е с експерти, конституционалисти, университетски преподаватели, граждани, магистрати. Конституцията няма да се пише от безхаберници за една нощ“, изтъкна тя.

Предрече ли Радев следизборния ход на Борисов?

Борисов, осъзнай се кое е мястото, което ти отреди българският народ! Ти вече не си в позицията да определяш дневния ред нито на държавата, нито на парламента. На тези избори народът показа на Борисов „червен картон“, каза Манолова в обръщението си към министър-председателя. Борисов си отива и неговите „чакали“ повече няма да колят и бесят в българския парламент, категорична бе Манолова, цитирайки изказването на Борисов от нощта на изборите, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Останалите политически партии, които влизат в новия парламент все още не са коментирали предложенията на премиера. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама