Президентът: Промените в Конституцията не бива да са залог за нечие политическо оцеляване

20:08, 07 апр 21 / Политика 25 4047 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, изпратена до bTV, във връзка с призива на Бойко Борисов да се свика Велико народно събрание.

Той подчертава, че ще свика Народното събрание в срок, но на дневен ред пред обществото ни е въпросът дали парламентарно представените партии могат да сформират правителство след съответната конституционна процедура". Ако това не стане, парламентът ще бъде разпуснат.

Борисов: Слави да поеме отговорност или да свикаме Велико народно събрание

Без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени. Президентът неведнъж е заявявал, че се отнася напълно отговорно към правомощието си да предложи промени в Конституцията, но е подчертавал, че това е изключително важен въпрос и промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“, се казва в позицията на държавния глава.

Припомняме, че на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов предложи 3 варианта на политическите сили, които ще влязат в новия парламент. Борисов първо призова Трифонов да поеме отговорност, след като „Има такъв народ“ е втора по резултат. После му предложи „10 дежурни депутати“, които да го подкрепят. Премиерът дори стигна до идея за свикване на Велико народно събрание с промени в основния закон, предложени от президента Радев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама