България иска от ЕС единно решение за ваксината на „AstraZeneca“

08:30, 08 апр 21 25 3519 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

България настоява за единно решение за ваксината на „AstraZeneca“ и Оксфорския университет. Тази позиция е изразил министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на среща със здравните министри на страните от Европейския съюз. Здравните министри се събраха, за да анализират заключенията на Европейската агенция по лекарствата, която потвърди „възможна връзка“ на ваксината с необичайни случаи на тромби.

В съобщение във Facebook проф. Ангелов отбеляза, че общоевропейският подход е правилното решение в интерес на всички граждани и регулатори.

Въпреки това страните-членки на ЕС не постигнаха обща позиция относно употребата на ваксината. Те обаче се съгласиха, че са необходими повече проучвания за нейното въздействие, съобщи БГНЕС.

У нас ваксината ще продължи да се използваС повишено внимание ще се прилага на жени под 60-годишна възраст, които употребяват хормонални контрацептиви, имат свръх тегло, хипертония или са пушачи. Причината е, че в тази възрастова група най-често се съобщава за нежелани лекарствени реакции.

В други страни като Испания, Италия и Белгия ваксината ще се прилага само на хора над 60 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама