ВМРО иска касиране на вота в Турция

11:20, 09 апр 21 / Политика 25 1909 Шрифт:
Василена Йорданова

ВМРО настоява за касиране на изборите в Турция заради множество нарушения. Партията, която остана извън следващия парламент, е изпратила писмо до институциите, които могат да сезират Конституционния съд -  Министерския съвет, Прокуратурата, председателите на ВАС и ВКС и Народното събрание.

„Ние не признаваме резултатите от изборите в Турция и настояваме те да не бъдат включени в изборния резултат. Смятаме, че по време на изборния ден бяха извършени множество съществени нарушения, грубо погазващи разпоредбите на закона, които са основание за преразглеждане на резултатите във всяка една секция в Република Турция“, заяви зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки.

Сред най-честите нарушения в изборните секции в Турция са разговори на език, различен от българския, незаконна агитация от членовете на секционните избирателни комисии, нарушаване на правилата на броене и т.н. Той даде за пример една изборна секция в истанбулския квартал Чорлу, в чийто протокол „нищо не отговаря на нищо“.

Как гласуват българите зад граница?

Според Джамбазки касирането на вота от 35-те секции в Турция няма да повлияе на изборните резултати в полза на ВМРО. Няма да промени съществено и резултатите на останалите партии. Единствената промяна, която може да настъпи е ДПС и от четвърта политическа сила да стане пета. „ДПС са получили поне два мандата чрез гласовете от Турция“, обясни Джамбазки.

Той определи резултата на ВМРО на изборите като нелош. „Поздравяваме представените в 45-ия парламент политически формации и ги призоваваме да излъчат кабинет. Нашият тясно партиен интерес би бил да има нови избори бързо, но това не е общественият интерес“, каза Джамбазки, цитиран от пресцентъра на партията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама