Ренета Инджова: Политическото битие – по-далеч от пазара „Кирков“

12:28, 09 апр 21 / Новият парламент 25 1981 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Призивът ми е за водене на политическото битие във форми, които са по-далеч от пазара „Георги Кирков“. Нека разумът, далновидността на участващите страни и на президента, който ръководи раздаването и конфигурацията, която би се получила – те да са на ход. Не бива дори и медии, и политически сили, и лидери да продължават онази игра, която играха до момента. Това заяви пред БНР Ренета Инджова, служебен премиер на България в периода октомври 1994 до януари 1995 г.

„Медиите няма да си дадат лесно позицията на защитници на властта, социолозите и политолозите играят като жонгльори в момента, всеки ден различно, чудейки се коя страна да хванат. Беше време и сега е времето, в което главните политически сили, тези на статуквото, трябваше да направят пред своите избиратели за онова, което представлява кризата на системните партии в България. Това до този момент не сме чули“, коментира тя.

По колко депутати ще имат партиите в новия парламент

Парламентът се пренесе в зала „Георги Кирков“ - Женският пазар се казваше така. Затова първото нещо, което искам да кажа, е да не се продължава, поне в този период, в който текат процедурни процеси, конституционни, в определянето на новия парламент, емоциите да не взимат връх“, заяви тя.

„Защото онова, което се прави в момента с тези анализи, всеки си казва какво мисли по нещата, започва да прилича на Борисовите телефонни разговори и записите от тях, а това са неща, които трябва да бъдат по-конфиденциално и по-смирено разглеждани, с повече мъдрост, с повече далновидност и то там, където се осъществяват сондажите, преговорите, задаване на мандат и други“, коментира Инджова.

Тази нощ излязоха официалните разпределения на мандатите „Там народът ги постави така, че да е патова ситуацията. Друг е въпросът доколко това, което се получи като резултати, отговаря на реалното съотношение на силите в нашето общество“, посочи тя.

Отказът на Борисов от депутатско място е поредната гавра със закона

Избирателната активност е 50,61% - сочат окончателните резултати, обявени от ЦИК. „Това сега е съвсем ново число. Трябва да се разделят 3 334 283 на 6 789 605 – сложна задача, но знаменателят остава голямото неизвестно на тези избори. Това, че не знаем какво е количеството избиратели, че няма активна регистрация на предстоящия вот, който премина“, смята тя.

Искам да обърна внимание и на опита на Борисов да излезе от депутатски мандат, преди да са обявени официалните резултати, преди да е влязъл в парламента, преди да се е заклел, когато трябва. А след това да подаде искане за напускане. Тази процедура е в стила на Борисов, той ще прехвърли това нарушение върху ЦИК, вместо да е върху него“, коментира Инджова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама