Този „Спутник“ не е онзи „Спутник“: Какви ваксини продаде Русия на Словакия

13:30, 09 апр 21 25 2675 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Доверието в руската ваксина „Спутник V“ продължава да е разклатено, като вече това влияе не само върху репутацията на препарата, но и обтегна отношенията между Русия и Словакия – страната, която трябваше публично да легитимира разработката на институт „Гамалея“ на територията на ЕС.

В края на седмицата от медицинския регулатор в централноевропейската страна обявиха, че са открили разлики в свойствата и състава на доставената в страната ваксина в сравнение с това, което Москва е изпратила за оценка на Европейската агенция по лекарствата. Малко след това Русия побърза да си поиска обратно дозите „Спутник V“ и обвини Словакия, че е тествала ваксината в неоторизирана от ЕС лаборатория.

След скандал с руската ваксина: Словашкият премиер подаде оставка

 

За какви разлики говорим?

В изявлението си словашките регулаторни органи казват следното:

Няма сравнимост и последователност на различните партиди, произведени на различни места. В няколко случая изглежда, че ваксините имат различни свойства – лиофилизат срещу разтвор, ампули с една доза срещу многодозови флакони, различни условия на съхранение, различен състав и метод на производство. Поради тези разлики словаците не се наемат с оценка на полза-риск при поставянето на „Спутник V“.

Политически игри

Опитите на Русия да представи ваксината си като безопасна могат да бъдат сериозно компрометирани заради словашкото становище. Очаквано, това предизвика международен скандал, който обаче има много по-дълбоки корени.

Словашкият министър-председател Игор Матович, който беше принуден да освободи поста си миналата седмица, е договорил тайно доставката на тези 200 000 дози от „Спутник V“ още преди месец, като оригиналната договорка е била за 2 милиона дози. Така се наруши и без това крехкото доверие в коалиционното правителство на Словакия. Политическите партньори на Матович го обвиниха, че се е поддал на „Руското оръжие за хибридна война“ и по този начин отдалечава държавата от Европейския съюз.

Междувременно, Руският Фонд за директни инвестиции, който отговаря за финансирането и развитието на „Спутник V“ определи твърденията на словашкия регулатор като „дезинформация“.  Те са категорични, че препаратът има едно и също качество и свойства и е преминал сериозен контрол още при разработката и производството в Институт „Гамалея“.

 

Медикамент за пропаганда

Едно от най-съществените и дълбоки притеснения на международните наблюдатели е, че ваксината „Спутник V“ се използва много умело като оръжие за пропаганда, което пък поставя под съмнение процеса по създаването й.

Руският президент Владимир Путин обяви ваксината за безопасна още през август 2020 г. – много преди всички останали познати и използвани до момента ваксини да получат подобна оценка. Тогава данните за „Спутник V“ идваха само от Русия, като не бяха проверени от страна на други регулаторни органи.

Одобрението на ваксината беше направено още преди старта на важната трета фаза от клиничните изпитвания.

През септември в отворено писмо 30 учени от цял свят заявиха скептицизма си към ваксината и посочиха множеството несъответствия между първа и втора фаза на проучването. Руските учени, разбира се, отхвърлиха тези твърдения.

Данните от трета фаза донякъде успокоиха научната общност, но въпреки това – оригиналният протокол на изпитванията така и не е публикуван от страна на Русия. Междувременно се появиха твърдения в агенция Ройтерс и „Файненшъл таймс“, че участвалите в клиничните изпитвания военни и държавни служители са били принуждавани да се включат в изпитванията. От РФПИ отричат твърденията.

Експорт по света

Русия прави всичко възможно да рекламира ваксината си като безопасна и ефективна. Владимир Путин дори обяви, че една от дъщерите му е ваксинирана с нея, но без да дава повече подробности.

Самият Путин също се ваксинира… но от Кремъл не посочиха с коя ваксина, а само, че е „руско производство“.

Изнасянето на „Спутник V“ извън границите на Русия е главна цел на РФПИ. Цената на препарата е по-малко от 10 долара за доза. До момента Фондът е подписал договори с множество производители от 10 различни държави и обещава производство от 1,4 милиарда дози до края на годината.

Русия се хвали с износа на „Спутник V“, a внася дози

Общо около 40 страни по цял свят вече използват или са обявили, че ще започнат поставянето на „Спутник V“. За ЕС използването на руската ваксина все още е под въпрос. От ЕМА извършват оценка на препарата и ако бъде разрешен за употреба на територията на Съюза всяка държава ще може сама да договаря количествата, които ще получи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама