ЦИК отива на съд заради отказа на Борисов да стане депутат

17:00, 10 апр 21 / Новият парламент 25 5081 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Гражданското сдружение „БОЕЦ“ внесе жалба във Върховния административен съд срещу решението на ЦИК да заличи Бойко Борисов от кандидатските листи.

Борисов се отказа да бъде депутат

Борисов направи същата незаконосъобразна стъпка, като Пеевски след евроизборите - поиска да бъде заличен от листите, като кандидат за депутат, след като са минали изборите и е консумирал правото си да се кандидатира! Той има право на това, но пред органа, за който е избран (бел. ред. - парламента)“, посочват представителите на гражданското сдружение във Facebook. 

Те отбелязват в жалбата си, че ЦИК има право само да обяви избраните, но няма право да размества техния състав. Борисов и всички останали имат право да се откажат от местата си в парламента, пред парламента и то след като се закълнат, като депутати. Тогава обаче те трябва да напуснат заеманите от тях постове - премиер, кмет, областен управител и така нататък, защото не могат да ги съвместяват след като бъдат обявени за избрани“, подчертават от „БОЕЦ“. 

По колко депутати ще имат партиите в новия парламент

Според тях лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напуска парламента не защото не му трябва имунитет, а точно обратното. „Неговият имунитет е във властта на премиера и ще стиска тази власт до край! Насила ще трябва да го вадим от джипката...“, казват те. 

Припомняме, че ЦИК извади от списъка на избраните депутати деветима души от ДПС и двама от коалицията „ГЕРБ/СДС“ след получени от тях заявления. Това са премиерът Бойко Борисов, който в четвъртък се отказа от депутатското си място, и Павлин Ганчев от Габровския избирателен район.

Сред кандидат-депутатите от ДПС няма да влязат в Народното от избирателните райнони на Кърджали, Пазарджик, Враца и Стара Загора. Това са: кметът на Кърджали и зам.-председател на ДПС Хасан Азис, евродепутатът Искра Михайлова, Ресми Мехмед Мурад, Десислава Димитрова Тодорова, Каролина Симеонов Кьолер и Николай Тонев Колев. 

Отказът на Борисов от депутатско място е поредната гавра със закона

Подобен отказ не се случва за първи път. Още 2014 година след евроизборите Делян Пеевски поиска от ЦИК да не го обявява за избран. Тогава ЦИК първо взе принципно решение за недопустимостта на такава процедура, а после уважи неговото искане. На следвашите евроизбори през 2019 година Мустафа Карадйъ и Делян Пеевски бяха махнати от кандидатските листи на ДПС след вота по тяхно желание. Още тогава редица юристи се надигнаха и обявиха, че това е незаконно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама