ЦИК обяви новите 240 депутати в парламента

12:30, 11 апр 21 / Новият парламент 25 3961 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След последни корекции ЦИК обяви окончателния състав на 45-тото Народно събрание.

На заключителна пресконференция стана ясно, че общо 24 депутата, които са били избрани в два района, са посочили в кой от тях искат да представляват. На мястото, което освобождават, се назначават следващите кандидати. 

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифанов е избрал да остане депутат в Старозагорски изборен район. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ влиза в парламента като депутат от Шумен. Корнелия Нинова от БСП и Христо Иванов от „Демократична България“, които са се явили като водачи на листи в София и Пловдив, са предпочели да станат депутати от Софийския многомандатен избирателен район. А Мая Манолова и Николай Хаджигенов от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ остават в 23-и и 25-и изборни райони – София. 

Интересно е, че образователният министър Красимир Вълчев е избрал Шумен за свой избирателен район и по този начин вкарва в парламента от Стара Загора икономическия министър Лъчезар Борисов.

Тук може да видите и пълния списък с новопостъпилите народни представители. 

Кои ще бъдат депутатите в новия парламент (списък)

ГЕРБ печели в по-голямата част от многомандатните избирателни райони. След тях се нареждат ДПС, които са на първо място в три района, „Демократична България“ в два, а БСП в един.

Известно е и окончателното разпределение на мандатите в новия парламент: коалицията „ГЕРБ-СДС“ влиза със 75 мандата, „Има такъв народ“ имат 51, БСП за първи път са с 43, а ДПС с 30. „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ са съответно с 27 и 14.

Междувременно общо 14 кандидати се отказаха от място в парламента - 9 от ДПС, трима от коалицията „ГЕРБ-СДС“, сред тях и лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов, и двама от „Има такъв народ“. Техните места се заемат от следващите в листите.

В последния момент са заявили отказа си от членство в парламента експертът по сигурността Николай Радулов и Юлия Чортленева от „Има такъв народ“. Те отстъпват местата си на Антон Адамов и Александър Тодоров. Димитър Рунков от ГЕРБ пък отстъпи мястото си на Станислав Говедаров. 

ЦИК уважи желанията им и това предизвика противоречиви реакции. От гражданското сдружение „БОЕЦ“ внесоха жалба във Върховния административен съд срещу заличаването на сегашния премиер от кандидатските листи. Комисията отказа да коментира въпроса, тъй като чака съдът да излезе с решение. 

Стана ясно още, че до ЦИК са постъпили общо 400 сигнали и жалби във връзка с нередности по време на вота на 4 април. Всички те все още се проверяват. Най-много от тях са свързани с машинното гласуване във Велико Търново.  

От избирателната институция признаха, че е имало много затруднения особено при гласуването в чужбина, където никога досега не е имало толкова много секции.

Предстои комисията да направи анализ на отминалия вот, заключенията от който ще послужат като основа за предложения за подобряване на изборния процес. 

Решението на ЦИК трябва да бъде обнародвано в „Държавен вестник“. След това на ход е президентът, който трябва да свика Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама