В Швейцария заравят долни гащи, за да изследват почвата

14:05, 17 апр 21 25 2413 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В Швейцария фермерите и градинарите ще „погребат“ 2 000 чифта бельо като част от научно изследване за качеството на почвата.

Държавният изследователски институт „Агроскоп“ изпрати по два чифта памучни гащи на доброволците, участващи в това изследване, и тяхната задача е да ги заровят в земята в тяхната градина или поле. Планът е да ги изкопаят след известно време и да ги занесат за анализ, където трябва да бъдат изследвани в какво състояние са, т.е. това ще бъде индикатор за степента, в която малките организми са разложили текстила, съобщава хърватският "Индекс".

Швейцарски експерти казват за агенция ДПА, че вече са провеждали подобни експерименти в Канада, но не толкова мащабни.

Доброволците, кандидатствали в страната, ще погребат също и торбички с чай, с които ще се проверява надеждността на резултатите, получени от бельото, тъй като този метод за тестване на почвата е известен отдавна, пише БГНЕС.

Планът на изследването е да се изкопае единият чифт гащи след един месец, в присъствието на контролни органи и със снимка, а другия чифт след два месеца. След това разпадането на естествените влакна ще бъде анализирано с дигитален метод. Колкото повече дупки има в гащите, толкова по-здрава е почвата, съобщава "Biz life".

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама