„Галъп“: Българите искат анти-ГЕРБ правителство, а не нови избори

19:30, 14 апр 21 / Новият парламент 25 2198 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство на обявяващите се срещу ГЕРБ сили, отколкото да има нови избори. На това мнение са 56,2% души, а едва 37,4% биха избрали нови избори. Такъв вариант подкрепят предимно избирателите на „Има такъв народ“. 

Изводите са от бърз сондаж на „Галъп интерншънъл болкан“ сред 831 души по телефона, проведен между 12 и 14 април със собствено финансиране. Сондажът дава добър ориентир и очертава важни хипотези в навечерието на свикването на новия парламент.

Обществото обаче почти не вярва, че правителство ще може да се състави. 64,4% казват, че такова няма да се създаде, а 28,1% са скептично настроени. 

Повечето (68,2%) от анкетираните са против да има коалиция меду ГЕРБ и Слави Трифонов. Те са предимно симпатизанти на „Има такъв народ“. А едва 28,1% от привържениците на ГЕРБ подкрепят такъв вариант. 

Първото заседание на парламента ще е в старата сграда

Повече от половината участвали в проучването (54,5%) подкрепят идеята Слави Трифонов да направи правителство с всички партии и коалиции, които са срещу ГЕРБ. По-малко от половината са против това да се случи - 40,4%. 

Отминалите избори

54,7% от запитаните намират провелите се избори за честни, а 36,6% са на обратното мнение. Недоволните от резултата от вота пък са 52,8% от анкетираите. Те са предимно привърженици на БСП и „Изправи се, мутри, вън!“. А 43,8% са съгласни с него.

ЦИК обяви новите 240 депутати в парламента

И все пак, кой спечели тези избори? Според повечето анкетирани (41,7%) няма победител. Едва 5,8% казват, че и ГЕРБ, и онези срещу тях са спечелили. Директното сравнение дали печели ГЕРБ или „антиГЕРБ“ е 19,8% на 26,5% в полза на „анти-ГЕРБ“. 

Как биха изглеждали новите избори

Ако изборите бяха утре, ГЕРБ вероятно щяха да имат 27,2% подкрепа от народа. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – 23,2%. Гласувалите за БСП обаче вероятно ще са още по-малко - 13,8%. ДПС биха останали четвърта политическа сила с 10,4%. А „Демократична България“ и „Изправи се, мутри, вън“ влизат с 12% с 4,3%. По-малките, останали на 4 април под бариерата, засега биха останали там, но ако тенденциите се запазят, но никакви изненади няма да са изключени и бихме могли да осъмнем не с 6, а дори със 7 или 8-партиен парламент. Не бива да пропускаме обаче, че към днешния момент делът на колебаещите се за кого да гласуват е значим.

Колко хора биха гласували, ако отново има избори? 48,4% от хората посочват, че биха участвали в едни „поправителни“ избори, но 43,2% не биха подали своя вот. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама