Мика Зайкова откри новия парламент: Народът ни изпрати тук за промяна

09:31, 15 апр 21 / Новият парламент 25 3448 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Първото заседание на 45-ия парламент бе открито от най-възрастния народен представител – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

Заради липса на електронна система за гласуване, която беше преместена в бившия Партиен дом, проверката за събиране на кворум бе извършена от Мика Зайкова чрез прочитане на имената на депутатите, а те от своя страна трябваше да сигнализират с вдигане на ръка или гласово потвърждение, че са в залата.

„Заседанието ще се предава пряко по БНР и БНТ, така че моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че народните представители са хора с добро настроение и хумор“, започна словото си Зайкова. „Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница“, посочи тя.

Новите народни представители положиха клетва

„Скъпи сънародници, вече 1300 години на този горещ кръстопът българите се борят за нашата красива и прекрасна земя като една човешка длан, за да я има България и за да пребъде във вековете. Много от нашите предци са умирали за свободата на тази прекрасна страна и съм сигурна, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България. България е минала през много трудни премеждия, съдбовни събития, но винаги е възкръсвала, защото нашият мъдър народ винаги е намирал правилният път към възкресението“, коментира Зайкова.

„И сега България се намира в изключително тежка ситуация, както и целия свят – има световна пандемия и икономическа криза. Но България може да бъде утежнена и със социална криза. Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим. Народът е казвал истината – дали на протест, дали на референдум, дали на избори. Но на 4 април той ни изпрати тук, в тази зала, с една единствена поръка – промяна. Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Защото всички искаме да видим в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, най-нещастни и най-безпросветни. Защото страната, която е била на 5-то място в Европа по качество на образованието, сега е на далечното 78-о. Това е срам и позор за нашата хилядолетна култура“, посочи тя.

Зайкова припомни, че България е дала на света много – хора като Паисий Халендарски, Иван Вазов, Стоян Михайловски, дала е славянската азбука, както и много учени и изобретатели във всички области на науката, много певци и актьори със световна слава. „И никой от вас и аз самата не искам нашите велики културни дейци да протягат ръка за пенсия“, подчерта Зайкова.

„Мисля, че ние тук наистина може да направим нещо независимо от това, че имаме политически различия. Имаме една единствена цел – просперитета на България и нейното достойно място в европейското семейство. И съм сигурна, че всички депутати ще дадат максимума от своите знания, за да постигнем тази цел. Нашите предци са ни дали и формулата за постигането ѝ – съединението прави силата. Интересите на народа са над всичко. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук“, завърши тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама