Президентът: В политиката някои наричат „опит“ своите грехове

10:25, 15 апр 21 / Новият парламент 25 2699 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

За мнозина от вас това е първа изборна длъжност. Ще се намерят хора, които да ви упрекнат, че нямате опит. Това не бива да ви обезсърчава. Чувах същото и когато се впусках в президентската надпревара през 2016 г., чувам го и сега. В политиката някои наричат „опит“ своите грехове. Своята безнаказаност и търговията с национални интереси в името на своето оцеляване. На изборите гражданите отхвърлиха този опит и избраха вас. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа и 45-ото Народно събрание от парламентарната трибуна.   

„Вие наследявате парламент в дълбока криза. Миналото Народно събрание избягваше парламентарния контрол, утвърди се порочната практика законите да се внасят от група депутати, за да не се ангажира кабинетът. Законите се променяха тихомълком. Правният нихилизъм на 44-ото Народно събрание стигна своя апогей с предложението за нова Конституция. Благодаря на всички вас, които спряха това политическо недоразумение, изтъкна Радев. 

Още в понеделник Румен Радев започва консултациите за съставянето на правителство. Ако парламентът не успее да излъчи правителство, президентът ще назначи служебно. 

„Нужна е политическа отговорност, не трябва да се криете зад експерти. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели. Вие не можете да бъдете крепостни на нито един лидер. 45-ото Народно събрание се свиква в сложно време, то е израз на многомесечните протести и искането за промяна. Парламентът е фрагментиран, някои от вас вещаят кратък живот на 45-ото Народно събрание. Времето ще покаже какъв ще е той и това зависи изцяло от вас“, посочи Радев.

Най-вероятно думите му са насочени към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди дни обяви, че ще предостави, ако е необходимо „10 дежурни депутата“ на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, за да получат подкрепа за правителство.

Задачите пред новите депутати 

Според Радев пред парламента стоят отговорни и неотложни решения като преодоляване на кризата с коронавируса, неотложната актуализация на бюджета и необходимостта от интензивна модернизация на страната. Държавният глава отбеляза, че парламентът трябва да предприеме незабавни действия за промяна на Изборния кодекс.

„Трябва да се изсветли работата на изборната администрация, с равен достъп на партиите до медиите, по-голям достъп на българите в чужбина да правото на гласуване, машинно гласуване“, настоя Радев. 

Най-важната непосредствена цел е укрепване на държавността, демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел, неутрализиране на задкулисието. Без постигането на тази цел всякакви нови управленски конфигурации са обречени на провал, а България да се бетонира на последните места в ЕС по качество на живот. Крайно време е парламентът да поеме по-голям контрол върху харченето на пари от изпълнителната власт“, каза още държавният глава.

Радев обърна внимание и на свободата на словото в страната ни. „Борбата с корупцията е невъзможна без свободни медии. Да се гарантира свободата на медиите чрез прозрачност на медийната собственост. Това трябва да бъде сред основните приоритети на този парламент. Старото Народно събрание изолира журналистите, надявам се вие да поправите тази грешка“, каза той на новите народни представители. 

Всички депутати, с изключение на тези от ГЕРБ, се изправиха на крака в началото на обръщението на държавния глава. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама