Ива Митева е новият председател на парламента

12:47, 15 апр 21 / Новият парламент 25 4406 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Ива Митева от „Има такъв народ“ бе избрана за председател на 45-ото Народно събрание. Така тя става третата жена на поста след Цецка Цачева и Цвета Караянчева от ГЕРБ. Именно Караянчева бе предложението на ГЕРБ и единственият конкурент на Митева, но не успя да събере достатъчно гласове.

В крайна сметка Цвета Караянчева ще бъде зам.-председател от квотата на ГЕРБ. Другите заместници на Митева са Кристиан Вигенин (БСП), Мукаддес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов („Демократична България“) и Татяна Дончева („Изправи се! Мутри вън!“).

Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви – да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност“, заяви тя в първото си изказване от трибуната. Митева изрази убедеността си, че заедно с депутатите ще работят достойно за българския парламент.

„Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство, издигнати във върховен принцип, ще бъдат водещи в Народното събрание. От нашите действия зависи България да бъде правова и демократична държава. Прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в това Народно събрание“, подчерта тя. Митева призова депутатите да положат усилия за диалог помежду си и висока парламентарна култура. „Нека да бъдем достойни представители на народа“, апелира тя.

Новите народни представители положиха клетва

Пак скандали

Да върнем гордостта на Кърджали в специфичното производство на поцинковани изделия, където му е мястото“, заяви от трибуната адв. Николай Хаджигенов преди гласуването по повод предложението Цвета Караянчева отново да застане начело на парламента.

От своя страна, Десислава Атанасова от ГЕРБ призова временния председател Мика Зайкова да направи забележка на Хаджигенов и да напомни на новопостъпилите депутати, че си има правилник за парламентарно поведение. „Всички се обявихме за ред и правила, за да работи парламентът всички трябва да спазваме парламентарна поведение“, посочи тя.

Зайкова призова депутатите да се въздържат. „Нека пред очите на целия български народ да не си разменяме обиди и да се превърнем в пазар“, каза тя.

Мика Зайкова откри новия парламент: Народът ни изпрати тук за промяна

Коя е Ива Митева?

Ива Митева е член на екипа на „Има такъв народ“ и депутат от 23 МИР София, където бе втора в листата след проф. Андрей Чорбанов. Тя е юрист, била е директор на дирекцията по правни въпроси в стария парламент. Познава в детайли работата му, тъй като работи отдавна в администрацията.

Митева е отговаряла за европейското право, като през нея са минали всички основни закони в държавата през последните години. Като познавач на европейското право тя е била в помощ на депутатите в изработването на промените в изборното законодателство в не един парламент.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 23:40, 18 апр 21

Ива Митева демонстрира нееднократно квалификацията си за Министър-Председател на Република България. Нейното място на Председател на Народното Събрание да бъде заето по достойнство и квалификация от Мика Зайкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама