Депутатите ще проверяват управлението на държавата през последните 10 години

17:57, 16 апр 21 / Политика 25 3400 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Специална комисия в парламента ще извърши ревизия на управлението на държавата и държавните дружества през последните 10 години. Това одобриха на първото си редовно заседание депутатите от новия парламент.

Комисията ще се оглавява от Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“, а в състава ѝ ще влязат по трима депутати от всяка парламентарна група, включително ГЕРБ.

ГЕРБ ще участва с „удоволствие“ в ревизия на Борисов

Комисията ще има срок от три месеца, за да провери за злоупотреби и нарушения при разходването на средства от изпълнителната власт през последните 10 години. Това означава, че обект на проверка няма да е само третият кабинет на Борисов, а и три правителства преди това.

Искането за ревизия дойде още при тържественото откриване на 45-ия парламент от името на „Изправи се! Мутри вън“. Първоначалната идея бе тя да обхваща само дейността на кабинета „Борисов 3“. По предложение на ГЕРБ-СДС, и с подкрепата на БСП и ДПС, обаче проверката бе удължена до 10 години назад, което поставя под въпрос дали комисията може да се справи с такъв обем за толкова малко време.

Манолова готви комисия за ревизия на кабинета „Борисов“

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ комисията да бъде постоянна и предложението на БСП да наложи мораториум върху решенията на Министерски съвет в оставка за сключване на договори за концесии и продажба на болници и друга държавна собственост.

От обхвата на проверката да бъдат изключени пенсионните дружества и тяхното състояние. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП до избирането на ново правителство парламентът да наложи мораториум върху отдаването на концесии, продажба на държавни и общински болници и назначение в държавната администрация, регулаторните органи и  държавните предприятия, предаде bTV.

По-късно бяха създадени и първите три парламентарни комисии – правна, финансова и здравна. Те са първи, защото законопроектите, които спешно трябва да се разгледат, са именно в техните ресори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 ТУЛУП 16:41, 16 апр 21

СЕГА МАЯ ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ С ПАРИ..........

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама