Новите партии в парламента искат нов щаб за коронавируса

12:33, 16 апр 21 / Политика 25 2192 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Новината за разпускането на щаба за борба с коронавируса изненада депутатите. От трите нови партии в парламента - „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!” поискаха да бъде създаден нов щаб за борба с коронавируса, след като вчера той беше разпуснат от премиера Бойко Борисов. Срещу закриването на щаба се обявиха БСП и ДПС.

СБЛЪСЪК: Логично или безотговорно е разпускането на Щаба?

„Премиерът разформира здравния орган за управление на кризата, за да отмъсти на българите", заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!”. Тя ще настоява за създаването на орган, в който да влязат доказали се експерти и хора с позиция, смели и готови да отстояват здравните решения, а „не да клякат при всяко скърцане на зъби на премиера Борисов”.

От „Има такъв народ” също заявиха готовност да направят нов щаб със здравни професионалисти, ако съставят кабинет. Депутатът Станислав Балабанов коментира, че действията на НОЩ са били повече от нелогични и на база на политическите решения. 

„Демократична България” определи разпускането на щаба като „активно мероприятие за дестабилизиране на контрола на пандемията”. Според тях в тази ситуация има два варианта бързо сформиране на нов щаб или активизиране на пандемичния план. И в двата случая обаче НОШ трябва да представи отчет с всичката документация до момента.

От БСП също бяха изненадани от разпускането на Щаба. Те предлагат бъдещата парламентарна комисията по здравеопазване да анализира работата на Щаба и да представи изводите си пред парламента.

Според ДПС закриването на НОЩ е немотивирано и по този начин се изпуска контролът над пандемията. Депутатът Джевдет Чакъров е на мнение, че трябва да се помисли за алтернатива на този орган, който да координира действията и да продължим борбата с тази пандемия.

Коронавирусът у нас: Справяме се с третата вълна

За да обясни ситуацията на депутатите в паралмента пристигна здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Той заяви, че министърът на здравеопазването носи отговорността за управлението на здравната криза, а не НОЩ, който е съвещателен орган.

НОЩ беше съставен от достойни хора. Ген. Мутафчийски е достоен български лекар, способен да носи отговорност и да взема трудни решения“, заяви Ангелов, цитиран от БГНЕС. „Къде бяхте всички вие по време на втората вълна, когато нямаше въздух в болниците. Хора от вас влизаха в болниците за два дни, снимаха се и си правиха си пиар“, попита той депутатите.

„Когато от тази трибуна се говори за загриженост за българските граждани, кога сме истински? Когато говорим от парламентарната трибуна или когато стоим в пленарната зала без маски?“, разкритикува проф. Ангелов депутатите, неспазващи противоепидемичните мерки.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама