Жена роди близнаци, заченати с три седмици разлика

19:30, 18 апр 21 / Любопитно 25 2684 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Жена роди близнаци, заченати с три седмици разлика. Явлението се нарича се „суперфетация“ и е толкова рядко състояние, че проучване, проведено през 2008 г., установи, че има по-малко от 10 регистрирани случая в цял свят.

39-годишната Ребека Робъртс се опитва да зачене повече от година. При първите изображения с ултразвук между 7-та и 10-та седмица тя вижда малкия Ноа, който е сам и се развива добре. В третия месец на бременността обаче се оказва, че Ноа има компания. Ултразвукът, направен на 12-та седмица, показа, че Ноа има неочаквана малка сестра - близначката Розали, предаде CNN.

Лекарите казват на двойката, че бебетата са заченати с интервал от три седмици. „Забременях, когато вече бях бременна, което беше лудост, защото това не трябваше да се случва. Но то се случи, прекрасно е. Все едно сме спечелили от лотарията“, казва Ребека. Бащата също е много радостен: „Радвах се, че имам син, но още повече се зарадвах за близнаците. Работата е свършена наведнъж!“.

Суперфетациите са редки по различни причини, отбелязва гинекологът д-р Лилиан Шапиро, цитиран от БГНЕС.

Първо, жените обикновено овулират само веднъж на цикъл, освобождавайки едно или повече яйцеклетки едновременно. Ако оплождането от мъжката сперма е успешно, яйцеклетката или яйцата се имплантират в матката, бременността започва и не настъпва по-нататъшна овулация.

Ако жената има близнаци, едновременно се освобождават две яйцеклетки. И в необичайния случай на тризнаци, всички тези яйцеклетки се освобождават в рамките на една овулация. „Еднояйчни близнаци се появяват, когато се оплоди само една яйцеклетка“.

В случая с Ребека яйцеклетката е оплодена и имплантирана по време на първата овулация и „по някакъв начин тя отново овулира по време на същия цикъл“, обяснява Шапиро. „Оплодено е и друга яйцеклетка - става още един ембрион и двата ембриона са имплантирани в матката по различно време".

Друга причина суперфетациите да са редки, каза Шапиро е, защото след като бременността започне, матката вече не е гостоприемно място за имплантиране. Това означава, че вторият ембрион „е успял да имплантира и израства на етап, в който не бихме си помислили, че това е възможно“. „Почти никога не сме виждали два ембриона да започват да се развиват по различно време. Това е наистина невероятно", казва Шапиро. 

Преди да зачене Ноа, Ребека е взимала доза лекарства за плодовитост, предназначени да стимулират овулацията. Макар че това може да е една от причините за това рядко събитие, отбелязва Ребека, то може да бъде просто „медицинско чудо“.

 

Родени чрез цезарово сечение през септември 2020 г., и двете бебета трябва да прекарват известно време в отделенията за интензивно лечение на новородени. Розали, която е родена с тегло 1,1 кг, е изпратена в специализиран микропедиатрична клиника на 15 минути разстояние от клиниката, където е бил Ноа, който е роден с тегло 2,09 kg.

 

Ноа успява да се прибере за три седмици, но малката Розали е в реанимация в продължение на 95 дни и се прибира у дома точно преди Коледа.

Днес, на почти 7 месеца, Ноа все още изпреварва Розали, но родителите не се притесняват, защото всеки е отделна личност ит се развива по различе начин.

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама