Какво е общото между Емилиян Гебрев и взривените чешки складове?

16:48, 19 апр 21 / Свят 25 3341 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Каква е българската следа при взривяването на складове за боеприпаси в Чехия през 2014 година, станал повод за дипломатичска война между Чехия и Русия? 

Чехия изгони 18 руски шпиони от посолството в Прага

Един от хората, складирали оръжия във взривения от руското разузнаване склад във Връбьетице, е бил българският оръжеен дилър Емилиян Гебрев, съобщава Би Би СиГебрев е складирал там оръжия, предназначени за Украйна, а 6 месеца след експлозията в Чехия българинът става обект на покушение с непознато вещество в София. На случая с опита за отравяне на Гебрев обаче се обръща сериозно внимание чак през 2018 година след събитята в Солзбъри и използването на „Новичок“, допълва медията. 

Срещу Емилиян Гебрев е имало 4 опита за убийство

Защо Гебрев е бил цел? Според Би Би Си българинът е снабдявал с оръжия много страни против желанието на Москва - не само Украйна, но и други държави предимно в Азия, като е конкурирал руските доставчици. Експлозията във Връбьетице през октомври 2014 година изглежда като опит да се навреди на бизнеса на Гебрев и като предупреждение преди последвалия опит за отравяне, смята медията, цитирана от БНР.

При експлозията в складовете загиват двама невинни чешки работници. Би Би Си припомня, че през 2015 година е имало експлозии и в български оръжейни заводи, но публично не е била наравена връзка с Гебрев. Би Би Си споменава и прословутия Отдел 29155 на руското Главно разузнавателно управление, което се предполага, че стои зад всичко случило се не само в Солзбъри, България, Чехия, но и на много други места, включително опит за преврат в Черна гора през 2016 година.

По-късно от „Емко“ изпратиха официално съобщение, с което отричат твърденията, че са изнасяли боеприпаси за Украйна. „Това, за което вече има убедителни доказателства обаче, са участниците в терористичните актове както при взривовете в Чехия през 2014 г., така и при атаките с „Новичок“ в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г. Очевидно всички те са агенти на една от организациите на руските специални служби. Българските власти би трябвало активно да се включат в това разследване“, категорични за от дружеството на Гебрев.

Правителството на Борисов и ръководството на Върховната касационна прокуратура (ВКП) вече няколко години продължават да мълчат, да саботират и всячески да омаловажават разследването на терористичния акт срещу трима свои граждани, известен още като „Българският Новичок“ през 2015 г. Те не търсят и помощта на съюзниците, както това направиха Великобритания и Чехия. Тях ги е страх от интернационализацията на този проблем. Причините за замитането на следите по това разследване вече се проясняват“, посочват от „Емко“.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази пред ЕС пълната солидарност на България с Чехия срещу нарушаването на националния ѝ суверенитет от страна на Русия, както и потвърди пълната подкрепа на България за Украйна на фона на ескалацията и струпването на руски военни в източните части на страната.

„Напълно неприемливо е нарушаването на суверенитета на Чехия от страна на Русия. Това не се случва за първи път“, каза Екатерина Захариева по време на състоялия се днес чрез видеоконферентна връзка Съвет „Външни работи“, съобщиха от МВнР.

Междувременно дипломатическият скандал между Чехия и Русия се разраства. Москва обяви, че гони 20 чешки дипломати в отговор на решението на Прага да отстрани 18 руски дипломати от Чехия заради подозрения в шпионаж. Москва обаче даде на чехите само един ден да напуснат страната, съобщава Нова телевизия.

В същото време Москва коментира, че “не може да не се види американска следа в действията на Прага“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама