Местят Навални в затворническа болница

13:15, 19 апр 21 / Свят 25 2742 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Руската затворническа служба обяви, че критикът на Кремъл Алексей Навални ще бъде прехвърлен в болница за затворници на територията на наказателна колония № 3, но счете състоянието му за „задоволително“, съобщи АФП.

Изтъкнатият опозиционен лидер обяви гладна стачка преди три седмици в опит да получи подходяща медицинска помощ, тъй като здравето му се влоши в затворническата колония край Москва. Той беше хвърлен зад решетките през февруари за повече от две години по стари обвинения за присвояване, само седмици след като се върна в Москва от Германия, където се възстановяваше от почти фатално нападение от отравяне.

Русия отново не допусна лекари до Навални

В изявлението на затворническата служба се казва, че група лекари „са взели решение за прехвърляне на А. Навални в болница за осъдени, разположена на територията на наказателна колония № 3“. „В момента медицинското състояние на Навални се счита за задоволително, той се преглежда всеки ден от общопрактикуващ лекар“, се добавя в изявлението, пише БГНЕС.

44-годишният борец за борба с корупцията беше осъден по-рано тази година да изтърпи присъдата си в Наказателна колония №2 извън руската столица и скоро след това започна да се оплаква от болки в гърба и изтръпване на крайниците. На 31 март Навални обяви гладна стачка, за да поиска подходящо медицинско лечение, а съюзниците му заявиха, че властите в затвора са заплашили да започнат насилствено да го хранят.

Навални обяви гладна стачка в затвора

Затворническата служба казва в изявлението си, че заради съгласието на Навални „му е предписано лечение с витамини“.

Западните страни настояха Русия да осигури на Навални подходяща медицинска помощ и да го освободи и предупредиха за възможни последици. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви днес, че блокът ще държи Русия „отговорна“ за здравето на Навални, а външните министри на ЕС ще проведат виртуални разговори за нарастващото напрежение с Москва.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама