„Демократична България“ не вижда как би формирала правителство

15:09, 19 апр 21 / Политика 25 2214 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев проведе консултации с ръководството на „Демократична България“ като част от новото 45-о Народно събрание преди връчването на мандатите за съставяне на правителство.

Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в българския парламент. Не по-малко важна е ролята ви и в политическия дневен ред на страната“, категоричен е държавният глава. Той подчерта, че има нужда да се вземат съдбоносни решения, които да определят развитието на страната в дългосрочен хоризонт. „Не само да отговорят на тежката икономическа криза, но и да се възползват от европейските средства така, че да модернизират страната“.

Радев увери ГЕРБ, че не бърза със служебен кабинет

От своя страна, Христо Иванов подчерта, че България е изправена пред поне три кризи едновременно – здравна, икономическа и държавническа. Според него с решаване на кризата на държавността може да се разплетат и другите проблеми.

Радев попита и за готовността на коалицията за съставяне на правителство, ако им даде третия мандат. Иванов обаче беше категоричен, че петото място, което избирателите отредиха на „Демократична България“, не дава право на коалицията да получи мандат за формиране на кабинет. „Ако втората политическа формация не успее да състави правителство на промяната, не знам как ние като пета бихме могли. Хората избраха „Има такъв народ“. Ако бъдем потърсени за разговори от тях, ще подходим много отговорно към това“, коментира той.

„Има такъв народ“ все още не разкрива плановете си за правителство

„Здравата основа, върху която трябва да формираме усилията си, е мандатът на втората политическа формация. И от тази гледна точка осъзнаваме своята отговорност да бъдем участници в съставяне на правителство на промяната. Но си даваме и сметка, че ако се стигне до нови избори, това може да е естествен ход за възстановяване на българската демокрация“, посочи той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама