От 1 май у нас ще се влиза с ваксинационен сертификат или тест

15:15, 23 апр 21 25 4334 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

От 1 май в България ще се влиза по три начина: с ваксинационен сертификат, отрицателен тест за коронавирус или тест, доказващ, че човек е преболедувал коронавируса. Това обяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Заради началото на туристическия сезон България започва да признава ваксинационните сертификати. Те се издават след поставянето на 2 дози ваксини и важат 14 дни след издаването им, тъй като след този период се счита, че е постигнато оптимално ниво на имунитет.

Публиката се завръща на стадионите

Освен с тях, в страната ще може да се влиза с отрицателен PCR или антигенен тест, като на сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикувана информация за видовете антигенни тестове, които се признават на европейско ниво.

Третата опция е човек да покаже документ за положителен PCR или антигенен тест, доказващ преболедуване. Тестът обаче трябва да датира от не повече от 6 месеца преди датата на влизане в страната. Този документ ще се признава от 14 дни до 6 месеца след доказването на инфекцията, тъй като няма достатъчно информация колко дълго продължава имунитетът след преболедуване. След изтичането на 6-те месеца трябва да се ползва някой от другите 2 варианта: ваксинационен сертификат или отрицателен тест, пише mediapool.bg.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че мерките са съобразени, така че да съвпадат с налаганите от останалите страни в ЕС мерки. „Целта е да са почти същите, каквито ЕК най-вероятно в края на май или на юни ще въведе със задължителен регламент за целия ЕС“, каза Кунчев.

На Великден и Цветница: Вярващите да не целуват иконите

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама