Джамбазки обвини ЕК в неадекватност по проблема с циганите

10:01, 21 апр 21 / Политика 25 2606 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Европейската комисия нееднократно през годините пише и твори стратегии, концепции, планове и какви ли още не бумащини по отношение на проблемите с т.нар. циганска интеграция. Дотук обаче едно огромно нищо като конкретни политики и реални решения. Само високопарни фрази, от които винаги е проличавала дълбоката незапознатост с истинските измерения на проблема. И дори нещо повече - непрестанни напъни за налагане на някакви смешни решения на отделните държави и наливане на пари в НПО-та. Проблемът с т.нар. „пазар на булки“ не само е пример за брутално продаване на хора, но и поставя под съмнение всички онези т.нар. европейски ценности и права на човека, за които Европа постоянно прокламира, че защитава. И когато поставям този сериозен проблем в циганските общности на дневен ред пред ЕК, какво получавам като отговор? Едно сервилно, безпомощно и пълно с клишета становище, в което нито за миг не се говори за реални методи за решение на конкретни проблеми. Това написа във Facebook евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

„Цитирам нелепицата: „Въпреки че компетентните органи на държавите членки носят пълната отговорност за разследването и наказателното преследване на случаи на трафик на хора, като се има предвид сериозността на твърденията, Комисията ще поиска допълнителна информация от националните органи на България относно разследванията на тъй наречените „пазари за булки“ и националните действия за справяне с подобни практики. През пролетта на 2021 г. Комисията ще представи нова стратегия на ЕС за борба с трафика на хора, тясно свързана със стратегията на ЕС за борба с организираната престъпност. Стратегията ще предложи мерки за разбиване на престъпния бизнес модел, за борба с безнаказаността на извършителите и за удовлетворяване на нуждите на жертвите. Тя ще се съсредоточи върху свързаното с пола измерение на престъплението и върху трафика с цел сексуална експлоатация”, посочи евродепутатът.

Джамбазки пита ЕК ще финансира ли второ пристанище във Варна

Това е престъпно двулично отношение по изключително важен въпрос и е крайно време то да бъде прекратено. Всички приказки и писането на какви ли не документи не водят до нищо съществено, как не го разбрахте за толкова години, уважаеми?! Не се ли научихте, че със стратегии, лозунги и идеалистични пасажи не става? Реалните проблеми в тези общности си седят. И, да, те са грозни, страшни и безпардонно толерирани от всички Вас. И тези дни ставаме свидетели на пореден брутален пример, в който 16-годишно момиче е насилвано и бито в продължение на часове от двама пълнолетни цигани от българско гето в българско село. Махалата и циганското гето раждат престъпност, напрежение, разпад и разграждане на обществото, там се продават хора. Ние домашното отдавна сме си го написали, и то е подредено в Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи. Но Вашето къде е и още колко мандата ще Ви трябват, за да станете адекватни“, попита Джамбазки.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама