Коронавирусът у нас: Без ограничения за ваксината на „Janssen”  

15:48, 26 апр 21 25 2910 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ваксината на „Janssen” ще се използва без ограничения, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. България изчакваше официалното становище, за да реши да започне ваксинацията с препарата на „Johnson&Johnson”. Европейската агенция за лекарства (ЕМА) даде зелена светлина за употребата на ваксината.

Доц. Кунчев съобщи, че известно количество от еднодозовата ваксина ще бъде насочено към туристическата индустрия с оглед началото на сезона. „Правим сметки ваксината на „Janssen” да бъде използвана и при ромското население“, каза Кучнев, уточнявайки, че ще се използва при групите, които са по-трудно достъпни, съобщи БГНЕС.

26 пункта по празниците

26 имунизационни пункта ще работят по време на великденските празници. В тях ще има ваксини на „AstraZeneca” и на „Pfizer”. „Не мога да предричам какъв ще е интересът по време на празничните дни, надявам се той да е голям. Всички директори на РЗИ са информирани да осигурят количества РНК ваксини“, каза още доц. Кучнев.

Днес у нас пристигнаха 138 060 дози от ваксината на „Pfizer“ и 14 400 дози от ваксината на „AstraZeneca“. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда - 28 април, от производителя „Johnson&Johnson” – 12 000 дози. „3,5 млн. дози от ваксината на „Pfizer” се очакват до второ тримесечие“, посочи от своя страна директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.

Данните от последното денонощие

400 нови случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Това сочат данните на Единният информационен портал. Направени са 5445 теста, което означава, че положителните проби са малко над 7%.

Починали през последните 24 часа са 48 души, а излекуваните са 557. В болница са 8080 пациенти, от които 746 – в интензивни отделения. Най-много са новите случаи в София – 151, следват Варна с 50 и Пловдив с 28.

През изминалото денонощие са поставени 2070 дози ваксини. Такса общо поставените са над 723 хиляди. С втора доза вече са 163 966 души.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама