Най-спорният роман на Вазов за първи път на сцена

11:51, 26 апр 21 / Култура 25 4050 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Един от най-мащабните проекти на Народния театър, посветен на неговия патрон Иван Вазов – спектакълът „Нова земя“, ще има премиера на 28 и 29 април на Голяма сцена.

Най-спорния роман на Патриарха на българската литература се поставя за първи път, като сценичния вариант е дело на драматурга и режисьор Юрий Дачев, а постановката – на Бина Харалампиева („Лисичета“, „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“). Спектакълът се посвещава на 100-годишнината от смъртта на Иван Вазов, обявиха от театъра.

Нова земя“ ни пренася в дните на следосвобожденска България - време на подем и срутвания, на идеали и цени на дребно, на саможертви и предателства, на отстоявано достойнство и съглашателство в името на оцеляването. „Нова земя“ е тревожно откровение за българския характер и днешно питане за повтарящите се препъвания в пътя ни към обединението.

Съзвездието от знакови актьори в състава на спектакъла вижте тук.

Творбите на писателя неведнъж са предизвиквали остри критики, но като че ли „Нова земя“ е Вазовият роман, натрупал най-много отрицание, и то в различни посоки. Най-безпощаден е вечният опонент на автора Пенчо Славейков. Под псевдонима Любомир Циклин, в статията „Един стар херой“ той пише: „Г-н Вазов е изобразил в хероя Стремски, както видяхме, сам себе си, а чрез себе си и онази от нашите обществени партии, на която той е член и обществен представител: партията на прозявките и лъжите“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама