„Има такъв народ“ върна мандата за съставяне на правителство

09:05, 28 апр 21 / Политика 25 3401 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Има такъв народ“ върна на президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство.

Ясно заявихме, че няма да влизаме в коалиции с партии на статуквото и спазваме нашето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции, затова ние от „Има такъв народ“ връщаме мандата за съставяне на правителство“. С тези думи издигнатата от пратията за кандидат-премиер Антоанета Стефанова върна обратно папката на държавния глава. На срещата с президента тя бе придружавана от Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев.

Трифонов: Ако съставим кабинет, той ще е зависим от тези, срещу които се борим

В отговор президентът заяви, че в кризи като днешната България се нуждае от редовно и стабилно правителство, но разбира мотивите на „Има такъв народ“, „защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия“. 

Радев заяви, че обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес и има важни някои решения, които българският парламент трябва да вземе, независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт. Трябва да търсим баланс между процедурата за съставяне на правителство, законодателнта дейност на Народното събрание и важните въпроси и срокове пред страната“, коментира държавният глава.

Радев разкритикува правителството в оставка, че продължава да не внася актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, граждани и бизнес от подкрепа в случай, че се разпусне народното събрание. Вярвам,че вашата група е съпричастна към тези важни за обществото ни теми и съм готов да обсъдим вашата позиция по тях“, обърна се той към представителите на „Има такъв народ“.

Снимка: БГНЕС

Посрещнати с освирквания

На излизане от президентството представителите на „Има такъв народ” бяха освирквани от Юлиан Ангелов от ВМРО и неговите съпартийци. Партията, която остана извън парламента, организира протест срещу готвените промени в Изборния кодекс, които ще премахната ограниченията за броя изборни секции в чужбина. 

Викове „Мутри вън”, „Позор”, „Турци сте”, квалификации като „еничари” и „слуги на Ердоган” от странана протестиращите посрещнаха Стефанова, Йорданов и Вълчев. Наложи се жандармерията да направи строй и ескорт пред автомобила на Йорданов, за да може да излезе от паркинга на бившия Партиен дом.

Този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец, което означава, че трябва да има долу-горе нормален Изборен закон за следващите предсрочни парламентарни избори.... Мажоритарни избори за един месец не могат да се направят", коментира Тошко Йорданов пред медиите. По думите му всички лъжи, че партията му се отказва от мажоритарния вот са били разбити на вчерашното заседание на правна комисия, когато нито една партия не е подкрепила промяна в избирателната система.

Какво предстои?

След като „Има такъв народ“ върнаха мандата, държавният глава трябва да даде трети и последен шанс на този парламент да излъчи правителство. За разлика от предишните пъти, Румен Радев ще може да избере на свободен принцип на коя от останалите четири партии да връчи мандат. Като не е необходимо да се съобразява с резултата им на изборите.

Шансовете за съставяне на правителство обаче се стопяват с всеки изминал ден, а вероятността от предсрочни избори през лятото нараства. При провал и на третия мандат президентът трябва да разпусне парламента и да назначи служебно правителство. То ще разполага със срок от 2 месеца, за да организира вота, което означава, че отново може да отидем до урните в средата на юли.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:45, 28 апр 21

Трябва да се направи правителство може и за кратък срок но да се актуализира бюджета и се оправи социалната политика преизчисляване на пенсии увеличение на заплати детски маичинство и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама